We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Villa Dali / 123DV Architecture & Consult

  • Architects: 123DV Architecture & Consult
  • Location: The Hague, The Netherlands
  • Architects: 123DV Architecture & Consult
  • Project Architect: Liong Lie
  • Project Leader: Jasper Polak
  • Design Team: Roeland de Jong, Berry van Empel, Jerzy Woźniak, Fred Gerdes
  • Landscape Architect: Hoveniersbedrijf H.G. Peters, The Hague
  • Light Plan: Mark van Gelder icw 123DV
  • Advisor Construction: Kees Luyten, Rotterdam
  • Advisor Installations: Paans Installatiebedrijven, Leerdam
  • Main Contractor: Aannemersbedrijf Van Breukelen, Soest
  • Area: 1800.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Christiaan de Bruijne

© Christiaan de Bruijne © Christiaan de Bruijne © Christiaan de Bruijne © Christiaan de Bruijne

From the architect. Home is where the art is.

Capturing the character of Dalí, Jugendstil forms, Spanish facades and nautical life in one villa.

The 'Villa Dalí' clients asked for a very personal house which would reflect their passions. They are nautical minded and have a love of art, sculptures and especially the work of Salvador Dalí. During the initial design discussions 123DV architecture were also showed pictures of ancient Spanish architecture. They were fascinated by the closed white stucco facades and metal fences in Jugendstil design. So the challenge was to combine in one villa the beautiful Jugendstil forms, the closed facades, the treasures of the diving world and the unique works of the artist Dalí.

© Christiaan de Bruijne
© Christiaan de Bruijne

For the design of the house 123DV architecture made use of the Paranoiac-critical method by Salvador Dalí (creating optical illusions). The result is a cylindrical white stucco main building with a nautilus spiral structure inside; representing the world of diving. The closed facade facing the street represents the so called Spanish architecture with a blown up 'Jugendstil' pattern in the six meter wooden panel as the entrance. In the centre of the house there is a double story cylindrical space. The furniture has also been custom designed. Traces of Dalí’s fluid watch art can be found in their design.

© Christiaan de Bruijne
© Christiaan de Bruijne
Cite:"Villa Dali / 123DV Architecture & Consult" 18 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/56595/villa-dali-123dv-architecture-consult/>