ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. MDS
  6. 2013
  7. Naruse House / MDS

Naruse House / MDS

  • 01:00 - 24 September, 2014
Naruse House / MDS
Naruse House / MDS, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa +18

  • Architects

  • Location

    Machida, Tokyo, Japan
  • Architects in Charge

    Kiyotoshi Mori, Natsuko Kawamura
  • Area

    95.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

From the architect. Plan with several axes and a large gable roof

The site is situated in a residential district on an undulating land in the suburb of Tokyo. The house stands on an irregular shaped lot facing a junction of three slightly sloping roads. Plan of the building is composed of exterior walls placed parallel to site perimeters, with garage and garden subtracted from those. Private rooms are provided along the exterior walls, and the remaining space is allocated for a public space for family gatherings.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The shared space is defined by rotated walls set along spatial axis at various angles according to the surroundings, creating a sense of distortion in space. The ground level has stepped floors according to inclination of the land, and a floor that can be used as dining table is located at the center. The shared space extends into the terrace covered with deep eaves and the entrance porch, and connects with the exterior space beyond.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Private rooms and the shared space are loosely divided by shelves and desks that can be used from both sides. Various elements, such as the site, architecture, and furniture, are seamlessly connected including a floor that is used as a large chair for dining table, a floor that can be used as dining table, and irregular-shaped shelves set along spatial axis.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

We designed a pitched-roof set at a low height of one-story, so that the house naturally blends in with the surrounding environment. The roof is kept low at the west entrance, while having large windows provided along the viewing terrace overlooking the beautiful greenery towards the southeast direction.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

In terms of section, dramatic spaces are realized by a combination of inclined ceiling, rotated walls and stepped floors. The house seems to be a plain pitched-roof house from outside, but it potentially offers one an eye-opening spatial experience inside.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Cite: "Naruse House / MDS" 24 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/547991/naruse-house-mds/>
Read comments

4 Comments

riley · September 30, 2014

I love how the darkness of both the celling and dark hardwood floors really outlines natural light and makes the walls really stick out nicely

Isabela Rosengarten · September 29, 2014

amazing. the architect made a good choice on working with angled rooms.

Jerry Mendel · September 29, 2014

Tell me that no one ever trips going from the kitchen to the dining area.

Erik Norberg-Schulz · September 25, 2014

Beautiful house, except for the dark wooden ceiling!

···

Comments are closed

Read comments