ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. United States
  5. ABA Studio
  6. 2014
  7. Pandora Media Inc. New York Office / ABA Studio

Pandora Media Inc. New York Office / ABA Studio

  • 01:00 - 31 July, 2014
Pandora Media Inc. New York Office / ABA Studio
Pandora Media Inc. New York Office / ABA Studio, © Durston Saylor
© Durston Saylor

© Durston Saylor © Durston Saylor © Durston Saylor © Durston Saylor +27

  • Architects

  • Location

    New York, NY 10168, USA
  • Architect in Charge

    ABA Studio, Andrew Bartle Architects
  • Project Management

    WG Project Managment
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborators

    Andrew Bartle, Karl Jensen, Joanne Graney, Kelly Armendariz, Sean Auyeung, Ken Lake, Jenny Yuan Lin, Ji Yong Kim, Erik Ohrman, Rachel Piazza
  • Graphic Designer

    WSDIA | We Should Do It All
  • Lighting Design

    Horton Lees Brogdon
  • MEP Engineer

    MG Engineering D.P.C.
  • Acoustical Engineer

    Lally Acoustical Consulting
  • Structural Engineers

    Robert Silman Associates
  • Glass Consultant

    Eckersley O’Callaghan & Partners
  • Construction Manager

    BR Fries and Associates
  • Expediting

    Rizzo Group
  • Furniture

    Pivot Interiors
  • More SpecsLess Specs
© Durston Saylor
© Durston Saylor

From the architect. The heart of Pandora’s new office in Midtown Manhattan is a bright, double-height space first visible through a low, compressed entry. This central space provides a physical connection between the two floors via the grand stair on one side and takes advantage of the full height of both floors – about 25 feet - with a large screen made of translucent circular discs, elegantly coupled with figured aluminum hooks backed by a blue theatrical scrim. These elements combine to create a screen of an indeterminate scale designed to deliberately obscure the existing architectural elements and create a first impression of grandeur. A large “tree” made of LED bulbs references the marquee lights of music venues and leads the eye upward, suggesting growth.

19th Floor Plan
19th Floor Plan

On the north and south sides of the block-long floor plate are the open desk areas, each identified by a color and populated by faceted glass volumes that provide private meeting spaces and small “phone booths” for a relief from the activity of the open areas. These “crystals” invite multiple paths of movement around them, establishing a sequence of tight and loose spaces that are shaped to encourage casual interaction. The glass is peppered with a dot-matrix graphic pattern that helps define the surface of the volume and also provides different degrees of visual privacy.

© Durston Saylor
© Durston Saylor

Each crystal has a unique pattern, formed by super-scale lettering of the name of the meeting room they enclose. In one corner, the language of the “crystal” is reinterpreted in wood for a special feature – The Pandora Soundstage – an intimate amphitheater-style gathering space able to accommodate up to 65 people for meetings or music performances.

© Durston Saylor
© Durston Saylor

The unruly spaces that make up the ‘core’ of the existing building are organized and concealed behind a millwork wall that features abstracted images of famous musical artists from different periods and genres. The regular intervals of carefully shaped wood slats reduces each image to vertical stripes of binary information and presents different visual effects depending on the viewer’s perspective and distance. The ability to see both the image, and simultaneously, the way the image can be abstracted into “information” of light and dark, is suggesting a transformation that is part of our digital age.

© Durston Saylor
© Durston Saylor

This wall is a tour de force of craftsmanship and also contains the doorways to many rooms, some private phone booths barely visible and some large doors at the scale of the freight elevator.

© Durston Saylor
© Durston Saylor

In developing the material palette, we were united with our client in wanting to expose as much of the historical construction of the existing building as possible. The beams, columns, and floors were all stripped down to reveal their natural state, expressing a richness of textures and tectonics.

© Durston Saylor
© Durston Saylor

In contrast, the new glass insertions are sleek and highly finished – glossy, crisp, and carefully detailed. The heavily grained wood platform, stairs, and several smaller wood elements throughout each floor add warmth and serve as a tactile bridge between the smooth glass and rough concrete.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pandora Media Inc. New York Office / ABA Studio" 31 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/530917/pandora-media-inc-new-york-office-aba-studio/>
Read comments
Read comments