ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Chile
  5. GH+A | Guillermo Hevia
  6. 2009
  7. Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia

  • 01:00 - 15 March, 2010
Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia
Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia, © Cristián Barahona
© Cristián Barahona

© Cristián Barahona © Guillermo Hevia García Courtesy of Guillermo Hevia H. © Cristián Barahona +25

  • Architects

  • Location

    H-18, Graneros, O'Higgins, Chile
  • Architects

    GH+A / Guillermo Hevia
  • Collaborators

    Tomás Villalón, Francisco Carrión, Guillermo Hevia García, Marcela Suazo
  • Lighting

    Opendark
  • Contractor

    Precon S.A.
  • Client

    Nestlé Chile S.A.
  • Bioclimatic Consultant

    Biotech
  • Bioclimatic Systems

    pasive ventilations and the use of hydrological resources
  • Area

    2800.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. The new building, part of Nestlés social block at the Granero factory (VI Región – Chile), uses a variety of bioclimatic strageties, within a company policy of rational use of energy resources and economics in the 21th century. These strategies favorize the usage of natural resources, pasive vetilation systems, air-condition and cleaning for inside spaces, natural controlled illumination, effective cost savings in the use of hydrological resources (water consumption of restrooms, etc), tendencies to find the best sustainability, quality of life, rational use of resources and protection of the environment.

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona

The program contemplates a three storey building, with different programs: First floor for employees facilities (restrooms, dressingroom and cafeteria); the administration in the second floor; the third floor includes laboraties and a educational room.

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona

The building is crowned by a suspended roof, façades with a double-skin, the additional multiuse water pond serves as fire-water standby and cooling system through evaporation for the sun exposed façades in the hot period.

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona

The double-skin, made out of corten steel, which wraps around the building, create an avant-garde image. Constructed as a continuous surface, it protects against the solar radiation and due to its separation to the building, it creats a vertical Venturi ventilation, supplying temperated air on account of the evaporation of the surrounding pond. This metalic double skin consists out of different perforation treatments, plain sheets and black glass.

Courtesy of Guillermo Hevia H.
Courtesy of Guillermo Hevia H.

The corten steel is a meterial which oxidates in a short term period, in order to create its own protection, neutralizing its deterioration. It doesn´t requiere maintenance. Engender the image of a living organizm, which changes its tonality (orange ocher, brown) in time and furthermore by the different angle of the sunbeams and changing daylight. It contrasts with the in sight concrete walls and the black metal of the roof. The rythm of the designed standart-sheets breaks the monotony of the plane suspended surface and has been systematically illuminated to strengthen the night image of the building.

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona

Rational use of water consumption

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona

We put a special attention to the water consumption of the restrooms and in general. Using high tecnology devices and designs, with automatic anti-vandal taps, guaranteeing a controlled water consumption, sending a strong signal of protecting both, natural resources and economics.

© Guillermo Hevia García
© Guillermo Hevia García

The design, the materials and the image of the building are an additional value, being a reference to the social responsability politics of Nestlé Chile to the employees, the comunity and the country.

© Cristián Barahona
© Cristián Barahona
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia" 15 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/52763/nestle-social-block-gha-guillermo-hevia/>
Read comments

31 Comments

Tania Barbero Martín · June 25, 2012

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily http://t.co/6ZSn7lfi vía @archdaily

Marina Rocha · May 08, 2012

Ebaa..achei minha referência de fachada!! | ArchDaily http://t.co/BK132ze5 via @archdaily

Yampiero · October 31, 2011

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily http://t.co/CHnoQVVK vía @archdaily #Arquitectura

LL · October 16, 2011

I find this building very compelling. However I was distracted from being able to learn about it fully by the high number of grammatical and spelling mistakes in the article. As inadequate as I find Microsoft Word spelling and grammar check, it would have picked up most of the mistakes in this article. Geez, send the articles to me and I will edit them for you!!

Cabelíssima · August 30, 2011

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily http://t.co/JdlvNvE via @archdaily

Robert B. Liguidliguid · August 29, 2010

Send more information regarding this product

Robert B. Liguidliguid · August 29, 2010

Easthetic and function wise, the product is intended only for existing structures, no matter how old & repulsive your building is, it can be refurbish into retro modern architecture
by using this material.
Conclusion: ( cost effective in building renovation )

Viviane Marchetti · May 13, 2010

"Vale a pena: Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily"( http://twitthis.com/2wiqxd )

Andrea Schrader · April 14, 2010

Nestlé Social Block, GH+A: Bioclimatic systems. Passive ventilations & a fantastic use of hydrological resources. http://tinyurl.com/y5ok65z

Andrea Schrader · April 14, 2010

Nestlé Social Block, GH+A: Bioclimatic systems. Passive ventilations & a fantastic use of hydrological resources. http://tinyurl.com/y5ok65z

Brian Frolo · March 18, 2010

Such refined massing and elevations: Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily http://bit.ly/9hJ0ue

Brian Frolo · March 18, 2010

Such refined massing and elevations: Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia | ArchDaily http://bit.ly/9hJ0ue

dcalverley · March 17, 2010

Really like the innovative cladding system, Although I agree with Shab_b other than the cladding it looks like any other generic office building.

Tyler · March 17, 2010

@Shab_B. Arch_LEED AP

By looking at the site you will see that the area they had to work with is already practically an "L", so formally I think this building is spot-on. Spatially, I think there are 2 shots and neither actually show space, so i'm not quite sure how you came to the conclusion that this building isn't "compelling spatially." This building has some really nice Modern Architecture references in it. The glazed corner of the buidling with a staircase behind it is a reference to Walter Gropius' Fagus Factory. The inner fascade's use of concrete is exceptional (someday if you become a designer you will have GREAT respect for well formed concrete walls). The way it wraps behind the curtain wall and into the building's interior space is very nice. The overhangs are a FLW/Sullivan reference. Even the L-shape is nice in that it uses a "bridge" to connect it with the other half. Another Gropius reference. The materials scream high Modern. Having a double fascade requires extensive planning, accuracy, and communication. This building uses high industrial and cheap materials in very beautiful way. It also utilizes modern technology with the Corten Steel fascade(among other things). I love this retro-Modern building! Its industrial, yet eco-friendly. win win!

Shawn · March 17, 2010

The "moat" idea is quite nice in section but having it fenced off seems to be a wasted opportunity, given its connection to the street and the public space it could have provided.

I understand the convection cooling idea of the facade but I doubt perforated open steel panels will have any meaningful impact in siphoning heat up a facade, it's probably only useful as a sunshade.

The interior shots look quite spartan and cheap as well

Budget and time constraints perhaps?

Shab_B. Arch_LEED AP · March 17, 2010

I'm still a young designer, but I cannot help but wonder what is particularly novel about this building? I don't see anything compelling in its formal or spatial qualities, other than the materiality of the corten steel. Otherwise, it looks disturbingly similar to a corporate office building on its outer edge, and reminds me of a motel corridor on the inner facade of its L-shape form.

I'm concluding that the most notable feature then, is the building's environmental performance and not necessarily the aesthetic. But doesn't noteworthy architecture require both?

Maybe the more experienced designers/architects can enlighten me, am I missing something here???

PatrickLBC · March 17, 2010

Wow... Excuse me for having an opinion. Guess I'll never comment again unless I want my head bitten off.

CW · March 16, 2010

Double skin facades are a immense waste of material and resources for their minimal end function. How about doing skin #1 correctly and not worrying about attaching what is essentially a backup skin. More irresponsible “Green Architecture”

Kevin Parent · March 16, 2010

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia: @archdaily -http://bit.ly/aNNyVy via @addthis

Kevin Parent · March 16, 2010

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia: @archdaily -http://bit.ly/aNNyVy via @addthis

Nicholas Patten · March 16, 2010

Nicely Designed: Nestlé Social Block. http://bit.ly/aevOKF

Alkis Pagonis · March 15, 2010

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia http://archdai.ly/a5KTID (via @archdaily)

Alkis Pagonis · March 15, 2010

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia http://archdai.ly/a5KTID (via @archdaily)

PatrickLBC · March 15, 2010

I like it a lot... Double-skin facades are great in hot climates, corten steel is sexy, and the details look clean and refined. Nice project.

evan · March 16, 2010 04:47 PM

"corten steel is sexy"
The level of the comments, really low.

maydays · March 16, 2010 11:33 AM

agree

Architekt R V Scholz · March 15, 2010

#architekt Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia: © Cristián Barahona
Architects: GH+A / Gu... http://bit.ly/b8u5Ty #in #Robert_Scholz

Architekt R V Scholz · March 15, 2010

#architekt Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia: © Cristián Barahona
Architects: GH+A / Gu... http://bit.ly/b8u5Ty #in #Robert_Scholz

Diego de Paula · March 15, 2010

RT @archdaily: Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia http://archdai.ly/a5KTID

Diego de Paula · March 15, 2010

RT @archdaily: Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia http://archdai.ly/a5KTID

Jorge M. Guimaraes · March 15, 2010

RT @archdaily: Novo edifício da Nestlé no Chile http://archdai.ly/a5KTID

Jorge M. Guimaraes · March 15, 2010

RT @archdaily: Novo edifício da Nestlé no Chile http://archdai.ly/a5KTID

mark lamster · March 15, 2010

chocolate factory: http://archdai.ly/a5KTID rt @archdaily

···

Comments are closed

Read comments
© Cristián Barahona

雀巢社会大厦 / GH+A Guillermo Hevia