We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Germann House / marte.marte Architekten

© Bruno Helbling © Bruno Helbling © Bruno Helbling © Bruno Helbling

From the architect. Swiss photographer Bruno Helbling shared with us this concrete house designed by marte.marte Architekten Feldkirch, Austria. 

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Approaching the house, it seems monolithic, almost hermetic. Two incisions divide the building, which sits prominently on a relatively level hill, guide guests to a small entrance niche and offer a view of the introverted courtyard to the north. The hard shell opens up towards the valley and the south side, and the extensive glazing reveals the scenery and mountain panorama. The terrace faces the pond and small integrated stream, which blend in with their natural surroundings, lends the courtyard a sense of an open air living room and connects the entrance floor to the grounds via a ramp.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

The main functional areas are arranged in flowing spatial transitions from the garage to the master bedroom, and from the studio style kitchen to the living/dining room. Due to the diagonals and axes, the visual relationships amaze and suggest size and expanse. On the lower level, the rooms are compact and more defined. Children’s rooms, a study, a utility room, a bathroom, a sauna and a music room round off the range of rooms.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Materialisation and detail reveal elegant restraint. The smooth exposed concrete surfaces find their counterpart in the interior in the tactile and optical softness of the white pine floors, built-in furniture and walls. The character of the house turns out to be bright, inviting and almost homey. Windows and doors in white aluminium bring robustness into play and add to the powerful appearance of the concrete.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

The structure with its notches and recesses sits on the hill like a meteor that has just landed. The adjacent litter meadow embraces the natural bathing pond and brings the cultivated green zone right up to the house. An unpretentious bathhouse built on the foundation of a small barn is an additional atmospheric and useful link to the surrounding agricultural land.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling
Cite:"Germann House / marte.marte Architekten" 12 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/52393/germann-house-marte-marte-architekten/>