We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

SGLight House / GRAU.ZERO

  • Architects: GRAU.ZERO
  • Location: Santo Tirso, Porto, Portugal
  • Architects: GRAU.ZERO
  • Project Architect: Sérgio Nobre
  • Design Team: Gustavo Custódio
  • Structural Engineers: Ricardo Mendes, Eng.
  • Area: 240.0 sqm
  • Project Year: 2006
  • Photographs: Manuel Correia

© Manuel Correia © Manuel Correia © Manuel Correia © Manuel Correia

From the architect. With the use of maxima deployment allowed by ground in its vertical projection, resulted the volume of the building.

© Manuel Correia
© Manuel Correia

The idea was blend a sculpture image with architectural needs, making them ambiguous, was the proposal made to the owner, as a work premise.

© Manuel Correia
© Manuel Correia

We used a 10 ° flexion in two volumes, in order to maintain among themselves a common language. The application of bending, runs one of the volumes in its horizontal axis, and the other in its vertical axis. This gesture created a distant positioning to a formal level between the two block, allowing however have several readings volumes. These large volumes almost blind, provides you a very strong image.

© Manuel Correia
© Manuel Correia

Between the "bodies" happens the entry, where highlights, through a sectioning of the volume on the horizontal axis.

© Manuel Correia
© Manuel Correia

The organization of space, starts in the north wing of the house, a relationship between the house and an existing elementary school. Sought to break with some of the architectural forms of identification, especially outside windows that were used in the smallest possible number. Lighting/ventilation of rooms happens from individual small patios.

© Manuel Correia
© Manuel Correia
Cite:"SGLight House / GRAU.ZERO" 08 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/51917/sglight-house-grau-zero/>