the world's most visited architecture website

Karis / Suppose Design Office

  • Architects: Suppose Design Office
  • Location: Higashihiroshima, Hiroshima Prefecture, Japan
  • Project Team: Makoto Tanijiri, Kazutaka Sumi
  • Structure: Cardboard Tubes
  • Client: Kazuin Ltd
  • Area: 117.7 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano

From the architect. This is a boutique project for “karis” in a shopping center in Hiroshima.

The space is for shopping but also for holding events. The concept of the store is space that is changing its view or atmosphere depending on where you are standing, such as caves or limestone caves. At some points the place offers a view to the end of the store, and also it has an area surrounded by the inner partitions. The experience walking through the artificial yet random space would be close to something like walking in nature. The purpose of the design is to offer a new shopping experience that people could see products through strolling in nature.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The materials of the partitions are paper tubes that are strong and easy to work with, and moreover, they are using for tubes to roll up cloths. The tubes are layered randomly as to be uneven surfaces and create arch shapes as partition for the store.

Because of the arches, the store creates various spaces that are irregular and complex, such as caves in nature. The boutique could be used in different way with the unique characteristics of the partitions through a year. We believe that the store would be a chance to find a new and fresh relationship between people and products.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Karis / Suppose Design Office" 23 Feb 2010. ArchDaily. Accessed . <>