ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. RoccoVidal Perkins+Will
  6. 2013
  7. Itatiba Residence / RoccoVidal P+W

Itatiba Residence / RoccoVidal P+W

  • 01:00 - 15 April, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Itatiba Residence / RoccoVidal P+W
Itatiba Residence / RoccoVidal P+W, © Tuca Reinés
© Tuca Reinés

© Tuca Reinés © Tuca Reinés © Tuca Reinés © Tuca Reinés +34

  • Architects

  • Location

    Sao Paulo - São Paulo, Brasil
  • Project Architects

    Luiz Fernando Rocco, Fernando Vidal, Douglas Tolaine
  • Collaborators

    Fernanda Tegacini, Marcela Kishi, Caroline Estelles, Ana Cecilia Guimarães, Carlos Andrigo, Fred Zara, Fernanda Morais, Fernanda Borges
  • Project Year

    2013
  • Photography

  • Partners

    Viking; Lumini; Etel; Plancus; Nani Chinellato; Kitchens; Casual; Vermeil; Tidelli; Concrestreet; By Kami; Arthur Décor; CPA Construtora; Renata Tilli (paisagismo); Franco & Fortes; Casa Mineira; Regatta; Clatt; Empório Beraldin; Decameron; Dpot; Casa Matriz; Micasa; Tora Brasil; L’oiel; Interbagno.
  • Brands

    Dedon; Foscarini; Viking; FlexForm; HunterDouglas; Poliform; Herman Miller; Silestone; Corian; Harwoth.
  • More SpecsLess Specs
© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

From the architect. The house designed by the team is a composition of cubes and facades designed to fit the topography and appreciate the textures and materials.

Section CC
Section CC

The project is in a site near Sao Paulo, a former Alpine-style house with beautiful landscaping around a large lake created by the owners over 20 years. The proposal was to address three generations of the family, so the alpine style was replaced by the contemporary.

© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

Extremely bold, but very practical, the lifestyle of the family brings a typical weekend in search of a safe haven.

© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

The project gathers the union between the typical landscape with the construction, the understanding of the local topography, views, prevailing winds and sunlight. Existing slopes with the natural landscape of the lake were the main conditions of this proposal. It is as if this project was developed in front of a deserted beach with all rooms enjoying the outside view.

© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

The siting then comes as a huge pavilion that cuts the existing plateau, the upper volume consists of a large minimalist rectangle that is a balance between a cubic volume of stones. To give continuity to the external views in front of the residence, we laid out trees rigidly on a geometric grid. The light-colored floor is formed by stones in the same shade as the stone of the residence.

© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

The ladscape by Renata Tilli worked very well in the proposal and appropriated the existing species.

© Tuca Reinés
© Tuca Reinés

The interior design integrates landscape, building, interiors and decoration. Woodwork designs, benches and lighting were designed in three dimensions for each of the projects.

Site Plan
Site Plan
Cite: "Itatiba Residence / RoccoVidal P+W" [Residência Itatiba / RoccoVidal Perkins+Will] 15 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/496020/itatiba-residence-roccovidal-p-w/>
Read comments

1 Comments

laureta · April 24, 2014

great job!!!!!

···

Comments are closed

Read comments