ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. United Kingdom
  5. Fraher Architects
  6. 2013
  7. Quality Chop Shop / Fraher Architects

Quality Chop Shop / Fraher Architects

  • 01:00 - 8 April, 2014
Quality Chop Shop / Fraher Architects
Quality Chop Shop  / Fraher Architects, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 15

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The shop sits next door to the Quality Chop House which has a reputation for excellent cooking and good quality ingredients. The Client approached us to consider design proposals for the refurbishment of the adjacent shop unit that had recently become available.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The food had to be displayed in a clear and simple manner, but pay reference to the utilitarian aesthetic of the food units surrounding Smithfields meat market and Exmouth Market.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The fit out elements such as the counter, produce display and lighting deserved to portray a textured and slightly rough finish, hence the display of end grain to all the plywood joinery. The edges of the shelves expose the raw plywood to create a contrast with the blackened surfaces and give the impression of packaging that has been sliced open.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The deep black stain contrasts sharply with the timber core of the units, reflecting the blackened character of labels commonly found on timber food crates. The blackened stain plywood is reinforced by the use of cable lighting that represents the packaging and the wrapping of the food produced. The use of exposed bulbs reflects the raw nature of the food preparation that relies on exceptional raw ingredients.

Floor Plan
Floor Plan

Original black and white tiles behind the butcher's counter were retained and continue the basic palette used throughout the space.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Access to the working kitchen of the Quality Chop House restaurant was important to ensure that the fresh food and cake trays are constantly re-stocked with baked good throughout the day.

The project was delivered to a tight deadline, with Fraher and Co fabricating and installing the joinery within five days on site.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Quality Chop Shop / Fraher Architects" 08 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/494198/quality-chop-shop-fraher-architects/>