ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cruise Terminal
  4. Spain
  5. Hombre de Piedra
  6. 2013
  7. Cruise Ship Terminal in the Port of Seville / Hombre de Piedra + Buró4

Cruise Ship Terminal in the Port of Seville / Hombre de Piedra + Buró4

  • 01:00 - 31 March, 2014
Cruise Ship Terminal in the Port of Seville / Hombre de Piedra + Buró4
Cruise Ship Terminal in the Port of Seville / Hombre de Piedra + Buró4, © Jesús Granada
© Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada +23

  • Architects

  • Location

    Port de Séville, 41011 Seville, Sevilla, Spain
  • Architect in Charge Buró 4 Arquitectos

    Jesús Díaz Gómez, 
José Luis Sainz-Pardo Prieto-Castro, Ramón de los Santos Cuevas Rebollo, Jorge Ferral Sevilla
  • Architect in Charge Hombre de Piedra

    Juan Manuel Rojas Fernández, Laura Domínguez Hernández
  • Design Team

    Juan Manuel Rojas Fernández, 
Jesús Díaz Gómez
, José Luis Sainz-Pardo Prieto-Castro, Ramón de los Santos Cuevas Rebollo, Jorge Ferral Sevilla, Laura Domínguez Hernández, Francisco Javier Carmona Stamatis Zografos
, Cristiano Rossi, Angelene Clarke
  • Area

    508.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

From the architect. The Port of Seville needed a new Cruise Ship Terminal with a flexible character, multipurpose, extendable, easily removable and even movable. This would permit to accomodate the unpredictable number of passengers in the port and it would not limit the possibilities of the urban-port valuable space of the Muelle de las Delicias. Re-using shipping containers was proposed. On the other hand, the place, near the historic centre, was claiming an object of architectural quality to dialogue with its urban environment.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The on-site construction work could only last 15 days, the maximum time between two consecutive cruises docking. The modular construction with recycled shipping containers would be mostly finished in workshop, it will ensure the precision of the on-site work and it would guarantee to finish the works on time.

The terminal’s sustainable design takes advantage of the constructive and plastic potential of the re-used containers, adapting them to an environment and to a concrete climate. The heat of the sun in Seville over the metal envelope could turn the terminal into an oven. The bioclimatic strategies are, therefore, essential.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The “high cube” containers are placed in parallel separated one-container distance, and over these spaces between them, the standard containers are placed. The floor of these ones is cut out and placed down at the level of the high cube ones. The double-height spaces obtained make the inside volume bigger. On the west and east side of these upper containers, opening windows allow the winds to clear the heat, that comes up by air stratification. The exterior white painting reflects up to 90 per cent of the solar radiation and its special composition with ceramic microspheres avoids its excessive warming.

To get the big open hall required in spite of the width container limitation, the space is designed transversally to them. In the side ribbed sheet of the lower high-cube containers, the maximum openings are cut out, taking care not to compromise structural stability both in the final phase and during transport, assembly and dismantling. This way, the big unified space, functionally-needed, is obtained.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The upper standard containers are open to the north and they act like skylights. The generated lights and shades as well as the structural remains of ribbed sheet show internally the different juxtaposed container spaces, remembering the succession of the traditional port buildings. As the upper containers are separated and projected beyond the lower ones as a cantilever towards the river, each one of them is clearly recognized.

Floor Plan
Floor Plan

The lower level, more massive, is lower than the immediate town surroundings. The separated skylight-containers allow to contemplate both sides of the river in between them. Closely, they clearly show their sea-container nature. From the other shore, Los Remedios, they seem a low basement in form of checkerboard, not competing against the regionalist architecture behind them. The doors removed from the upper containers are reused inside the building. The original flooring is also reused, once restored. The wall finishing does not try to conceal the industrial details that make possible to recognize the containers, giving a distinctive personality to the space.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

According to the registrations, each one the 23 re-used containers has covered 1.150.000 km. This is equivalent to three times the trip from the earth to the moon or to 29 trips around the world.

While the terminal is not being used by the port, it can be rented to be used as an exhibition pavilion, as a showroom or even as a concert space.

http://www.youtube.com/watch?v=CPxX3d72pJg

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cruise Ship Terminal in the Port of Seville / Hombre de Piedra + Buró4" 31 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/491306/cruise-ship-terminal-in-the-port-of-seville-hombre-de-piedra-buro4/>
Read comments

2 Comments

Ivo · April 02, 2014

que bien pensado ...proyectazo !!!

ein zali · April 01, 2014

Study .....

···

Comments are closed

Read comments
© Jesús Granada

游艇码头上的盒子/ Hombre de Piedra + Buró4