ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Glebe House / Nobbs Radford Architects

  • 01:00 - 29 March, 2014
Glebe House / Nobbs Radford Architects
Glebe House / Nobbs Radford Architects, Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects
  • Architects

  • Location

    Sydney NSW, Australia
  • Architect in Charge

    Sean Radford
  • Design Team

    Sean Radford, Alison Nobbs
  • Assistant Architects

    Trevor Black, Laura Bagnato
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    Courtesy of Nobbs Radford Architects

Courtesy of Nobbs Radford Architects Courtesy of Nobbs Radford Architects Courtesy of Nobbs Radford Architects Courtesy of Nobbs Radford Architects +25

  • Structural Engineer

    Partridge Structural
  • Interiors

    Nobbs Radford Architects
  • Contractor

    Yuncken Construction

From the architect. It was felt important from the outset that the new works drew from the original house as a basis for investigation, concrete as a heavy material was selected over framed construction. The new works boldly reinterprets the structure and materiality of the elements that make up the original Victorian era cottage. The off form concrete draws on the solidity of the original masonry structure whilst introducing a new materiality. The narrow openings of the original facade are reinterpreted in similarly proportioned forms for a new period. An emphasis on vertical openings creates an alliance with the original fenestration.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects

The project is not primarily focused on the connection to external spaces but looks inward with interconnections of cloistered spaces, created and selected framed openings. The outer concrete elements contrast with the timber elements that further define the various internal zones and functions within the house.

The depth of the rear facade creates an interstitial threshold which is a space in itself to be occupied and provide a sense of enclosure. The idea is to create intermediating spaces that ground the house in relation to both its interior and exterior.

Within the house the void acts as a centralising space via which other areas of the house interconnect.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects

Structurally the house created many demands, we wanted the stacked concrete elements of the rear facade to appear to load at “zero points” at the surface of the facade. We worked with the structural engineers over many meetings to find a resolution that worked for all. Gratefully the house has recently been awarded best small building at the inaugural ACSE awards.

Thermal modeling was performed on the schematic 3D model and the use of concrete added to the thermal performance of the building considerably to the point where double glazing was not considered necessary.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects

Complementing materials of near raw fifteen metre continuous length floor boards and a restrained palette of black aluminium, stainless steel and oak appear throughout the house and create a cohesive connection between original and new. These materials were selected, partially, so as not to compete with the ornate patterning of the original house along with their own inherent qualities.

The project’s fundamental rationale is to create a family home that recognised the various needs of the occupiers, spaces for children and adults with a flexibility for both retreat and engagement.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects

Sustainability

Significant sections of the house are constructed from single skin concrete, which given its thermal mass,longevity and embodied energy as say in comparison to steel was considered a sound choice as a building material for the temperate climate of Sydney.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects

Thermal modeling was performed on the schematic 3D model and the use of concrete added to the thermal performance of the building considerably to the point where double glazing was not considered necessary.

Transport of concrete was from the Hanson site in Glebe less than 2km from the site.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The house is designed and constructed for longevity. Aside from the materiality the use of narrow openings with deep reveals to the rear western facade aids in reducing direct sun in the summer months.

The timber flooring material is from a fourth generation family owned business from plantation forests FSC and PEFC certification. The flooring is finished with soap and lye which are inert materials with E0 organic volatile emission.

Courtesy of Nobbs Radford Architects
Courtesy of Nobbs Radford Architects
Cite: "Glebe House / Nobbs Radford Architects" 29 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/490952/glebe-house-nobbs-radford-architects/>