A Studio / Kamil Mrva Architects

© studio Toast

Architects: Kamil Mrva Architects
Location: Kojetin,
Project Team: Kamil Mrva, Blaženka Bebek, Jaroslav Holub, Jitka Pospíšilová, Radek Leskovjan
Owner: Radek Leskovjan, uax®
Structural Engineer: Marek Lukáš
General Contractors: Commodum s.r.o., Alfest Lučina
Project Year: 2006
Construction Year: 2007–2009
Photographs: studio Toast

An exceptional investor, an exceptional place, a challenge for the architect.

The plot is located in the middle of Kojetín, close to Nový Jičín, on a hill with a view of the surrounding landscape. The investor’s intention was to reconstruct a former barn into a place for work and living in the first phase, and build a new family house in the vicinity in the future. The original sandstone walls and pillars from 1862 have been preserved.

original state 01

A reinforcing concrete ring was designed to which a lightweight shed roof was anchored. Inside the original building, a square structure was erected – a studio. This inner wooden building opens to the south and west with glass walls. A distinct element of the composition is a terrace projecting out over the sloping terrain of the garden.

floor plan
© studio Toast

The single-space concept is based on how our ancestors used to live in this region. All necessities were taken care of in one parlour room; a kitchenette, sitting room and place for sleeping and working. A kitchen, dining room, sitting room with a study and a bedroom with a bathroom are designed in the living space. On the terrace there is a covered space for sitting in the summer and a sunny plank projecting outward.

© studio Toast

The project was designed using natural materials. The load-bearing structure and lightweight roof are made of wood, while the ventilated façade is made from Cetris cement-bonded particle boards. The glass parts of the building were made of insulated, double-pane windows with aluminium frames in the same shade as the façade. The terrace consists of steel girders and a wooden deck.

Cite: "A Studio / Kamil Mrva Architects" 03 Feb 2010. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=48499>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Very nice, clean and simple. There is so much light in this place. The bedroom looks very small and cozy, but no closet.

    There seems to be hardly any storage space though, as if made for people without possessions.

    I wonder how all that class is in the winter.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Amazing, shows respect both for the existing pillars and the sorroundings.

    congratulations!!!

  3. Thumb up Thumb down 0

    Extremely nice work – really think the path going through the building is adding a lot of quality to the experience but I don’t understand the choice of dining table lamp

  4. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful, honest and unpretentious. I particularly love the fact that the furniture is just the real deal, no photo-eye-candy ,no sir! And the steelwool lamp… wow! Congratulations to the authors.

  5. Thumb up Thumb down 0

    I love that the source of inspiration is still there like nothing happened.

    Very nice !!

    (I agree with Ben with the lack of storage space, but i don’t think that it would have been possible for the project to be so beautiful with a dark sad boxroom in the wrong place. I prefear it like that)

Share your thoughts