We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Poli House / Pezo von Ellrichshausen

  • Architects: Pezo von Ellrichshausen
  • Architects: Pezo von Ellrichshausen
  • Structural Engineer: Cecilia Poblete
  • Client: Poli House Cultural Center
  • Contractors: PvE
  • Materials: Concrete, Glass
  • Budget: 370 US$ / m2
  • Area: 180.0 sqm
  • Project Year: 2005

Poli House / Pezo von Ellrichshausen Poli House / Pezo von Ellrichshausen Poli House / Pezo von Ellrichshausen Poli House / Pezo von Ellrichshausen

From the architect. The work is located on the Coliumo peninsula, in a rural setting scarcely populated by farmers, independent fishermen and a few summer tourists. It is a distant location that, we believe, is not far from the reality of the raw dream described by Martinez Estrada. There, a compact and autonomous piece was built in order to capture at least two things: the sensation of a natural podium surrounded by vastness and the dizzying and wide open space produced by the sight of the sea washing against the rocks at the foot of the cliffs.

The building functions both as a summer house and a cultural center. This established a contradictory use: the interior would have to mediate between a very public aspect and a more intimate and informal one. That is, it had to be both monumental and domestic without any of the negative aspects of either one affecting the other. Therefore, we decided not to name the rooms by function but instead to leave them nameless and functionless, just empty rooms with varying degrees of connection between them. Then we decided to organize all the service functions in an oversized perimeter (the functional width), inside a thick wall that acts as a buffer. That hollowed, empty space houses the kitchen, the vertical circulations, the bathrooms, the closets and a series of interior balconies that protect the windows from the sun (to the north) and the rain (to the west). If necessary, all the furniture and domestic objects can be stored inside the perimeter, freeing up the space for multiple activities.

The entire work was built with handmade concrete, using untreated wooden frames. The work was done with a small mixer and four wheelbarrows, in horizontal strata that matched the height of half a wooden board. We then used the same battered wood of the frames to line the interior and to build sliding panels that function both as doors to hide the services of the perimeter and as security shutters that cover the windows when the house is left alone.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Poli House / Pezo von Ellrichshausen" 08 May 2008. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/476/poli-house-pezo-von-ellrichshausen/>