Estate Bungalow / Narein Perera

  • 12 Feb 2014
  • Featured Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Narein Perera
Location: , Sri Lanka
Design Team: Dilshan Weeraratne, Sameera Dharmasena, Thanuja Gamage, Lakmal Galagoda
Area: 120 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Narein Perera

Structural Engineer: Keerthi Ratnayake
Quantity Surveyor: Sunanda Gnanasiri

Courtesy of Narein Perera

From the architect. The bungalow sits almost on top of the raised terrain of a 17 ha estate, where the rubber plantation stops and the jungle begins. It’s selected and elevated siting allows an undisturbed view of the estate, the valley below and the hills beyond, a view that is always in flux with the changing seasons and the cycle of the paddy cultivation.

Courtesy of Narein Perera

The bungalow serves to be a place where the client, a young entrepreneur, can oversee the functioning of the estate periodically and also as a get‐away for him, his family and friends. The client also wanted the flexibility to be able to rent out the bungalow to accommodate a clientele seeking to escape the busy life of the city, a place that would allow quiet rest.

Courtesy of Narein Perera

The brief of this compact 120m2 bungalow was formulated primarily to cater to this factor of ‘rest’ and thus included only three bedrooms with attached baths and a multi‐functional space with a pantry. Service personnel and ancillary spaces needed for the running of the bungalow and the estate was housed in existing buildings downhill, hidden by the tree canopy, allowing the occupier to completely disconnect from all daily routines and yet be provided with all his needs. The levels are linked using an almost external stairway, such that the bed rooms can be afforded the maximum privacy envisioned.

Courtesy of Narein Perera

The form of the building is inspired from the modest “Chena Watch‐Hut”. A Chena or Shifting Cultivation that usually uses a slash‐and‐burn strategy is a common agricultural method seen in rural Sri Lanka. A watch‐hut is adopted as an elevated refuge for the farmer to protect the cultivation overnight.

Courtesy of Narein Perera

The inspired form draws on the generic elements of the watch‐hut that encompasses a ‘Simple Form’, that is ‘Elevated’, ‘Protected’, yet ‘Connected’, allows ‘Maximum vantage’, has a ‘Single Entry’, could be ‘Dismantled’, ‘Re‐usable’ and primarily ‘Touches the Earth Lightly’. The solution adopts primarily an elevated deck extending off the hill, a fungible space that encompasses all living and functional aspects needed with the private areas tucked into a compact timber clad box. The simple asymmetric roof, skewed, its structure extending, touching the earth creates a certain imbalance, temporariness to the whole.

Courtesy of Narein Perera

The structural concept adopts the whole as an element placed on the hill side, rather than one that is embedded into it. The steel supports are the extended lines of the form itself, touching the naturally undulating ground at varying heights in the landscape.

Courtesy of Narein Perera

The materials used are limited to steel, timber and bamboo tats attempting to keep the lines thin as possible imbuing it with a sense of ‘flimsiness’, keeping intervention on site minimal, letting the natural ground, the vegetation, the run‐off of water to flow inhibited.

Courtesy of Narein Perera

The bed rooms are timber clad using the board and board technique of wall cladding, imbuing a certain texture inside and out, and easing the solidity of the box, yet creating a protective envelope for the occupant. The east facing façades of the bed rooms are left unclad, allowing maximum views.

Floor Plan
Cite: "Estate Bungalow / Narein Perera" 12 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=475721>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Amazing! Really nice way to put the house in the air. The structure is clear but at the same time provokes a certain instability. I agree that would be nice to see more pictures from the interior!

Share your thoughts