We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Folded House / x Architekten

  • Architects: x Architekten
  • Location: Vienna Woods, Austria
  • Architects: x Architekten
  • Construction: Concrete & Wood
  • Area: 300.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Max Nirnberger & Lorenz Prommegger

© Max Nirnberger & Lorenz Prommegger © Max Nirnberger & Lorenz Prommegger © Max Nirnberger & Lorenz Prommegger © Max Nirnberger & Lorenz Prommegger

From the architect. Task

The client commissions a residential building which is considered as a statement of modern architecture and at the same time communicates with the rural environment. The interior is to be designed as an open living space and it is important to have a light and sunny living atmosphere.

Location

© Max Nirnberger & Lorenz Prommegger
© Max Nirnberger & Lorenz Prommegger

This modern residential building is situated in the Wienerwald (Vienna woods), a recreational area north of the city of Vienna. The slope property enables the residents to get a good view over a hilly and wooded landscape. The residential building stands out through its rural environment and its immediate proximity to the urban office buildings of the Danube City Vienna.

© Max Nirnberger & Lorenz Prommegger
© Max Nirnberger & Lorenz Prommegger

Draft

The building fits into the surrounding landscape. The forms and materials, which correspond to the conception of the client, signalise exclusiveness. The folding of the rooms and the interior development realise an analytically clear structure. The building as a serpentine line enables residents a ground level access to the gardens on all levels. The garden, attic, bedrooms and living rooms are intertwined.

Implementation

The folded house combines two elements: The serpentine line gives the impression to create more space. The building enables the residents to enjoy the surrounding landscape with room-high windows to the south. The colour white emphasizes this leading element. A protecting wall on the north side completes the folding of the room. The vertical development – realized as a light notch along the whole building – combines both elements. The light notch adds more light by additionally leading vertical daylight into the building and therefore enables a quick orientation.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Folded House / x Architekten" 20 Jan 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/47050/folded-house-x-architekten/>