We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Aveleda's House / Manuel Ribeiro

  • Architects: Manuel Ribeiro
  • Location: Braga, Portugal
  • Project Team: Manuel Ribeiro
  • Structural Engineer: Alberto Fernandes Ribeiro
  • Landscape Architect: Manuel Ribeiro, Architect
  • Contractor: William Kent Development Inc.
  • Area: 450.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Ivo Tavares

© Ivo Tavares © Ivo Tavares © Ivo Tavares © Ivo Tavares

From the architect. Designed in Braga, Aveleda´s House is a villa designed to accommodate the light as a source of inner experience of housing.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

The basic idea of the project, parts from the concept of being located near by the old Roman city of “Bracara Augustae”, where the ancient Roman houses, the Domus, were built around an internal square. Hence all the subtlety of the house is achieved with a careful distribution. In other hand, it was searchable to provide all 6 senses of life.

ground floor plan
ground floor plan

"... We tried to take the most of the land to create a connection with the interior of the building, leaving a view of the valley and the square that exists between the two bodies housing ...”, highlights Manuel Ribeiro, architect and author of the project responsible for its implementation.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

The main body which houses the social functions of the house is situated at the same elevation of the square, assuming the sloping ground with the Hall higher, comparatively to the social part and creating a view of all from this; the social area involves open spaces, living and dining room without doors to the kitchen, and bathroom service is disguised within.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

Down below the architect created a space for a gym and an office, supplied by the natural slope of the terrain.

section 01
section 01

The private area with 4 bedrooms (1 suite and 3 rooms) and a large bathroom facility support is at the elevation of the entrance hall, raised highly in comparison of the external square, without losing the visual field.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

The suite room as also a closet, and a large bathroom, where’s a division between the uses (bath, sanitary and sinks).

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

On the square that is outside, we can find the pool that reminds us the Roman "compluvium" of a “Domus”, centered on between two areas of housing. Uniting all construction towards the valley and enhanced with the Sun´s circuit along with the glass façade.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

The engine room, the locker room and a support kitchen area in a under elevation of the square, as a support for the outdoor activities.

elevation 01
elevation 01

"... The plasticity of the object HOUSE (purpose built) will always be overridden by the phenomenological aspect, giving identity and character to the building and so, it’s able now to provide a center of life, functional and familiar at the same time that explores the pleasure of landscapes, spacious zones and materials.

© Ivo Tavares
© Ivo Tavares

This will not be only a "home", but always a Domus. All the project intends to explore the human being as well as it senses: touch, sight, smell, hearing, taste and passion. These are aspects that never been neglected. On the contrary, they are always present… ”, he concludes.

Cite:"Aveleda's House / Manuel Ribeiro" 19 Jan 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/46911/aveledas-house-manuel-ribeiro/>