ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Maison Simon / Mathieu Noël & Élodie Bonnefous architectes

  • 01:00 - 12 January, 2014
Maison Simon / Mathieu Noël & Élodie Bonnefous architectes
Maison Simon / Mathieu Noël & Élodie Bonnefous architectes, Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

Courtesy of Mathieu Noël Courtesy of Mathieu Noël Courtesy of Mathieu Noël Courtesy of Mathieu Noël +21

  • Earthmoving / Structural work

    ONTANI Brothers Seveux
  • Timber frame / Frame / Cover / External Joinery

    MBM / FOB, Sauvigney les Pesmes
  • Plastering / Painting

    BELOT Dominique, Bourguignon les la Charité
  • Tiling

    ROSSI, Soing
  • Electricity

    SAÔNE ÉLEC, Scey sur Saône
  • Interior carpentry and Library

    BAGUE Charles-Élie
  • Heating / Ventilation

    Innovation Concept Energie
  • Client

    Privée Monsieur Simon
  • Cost

    206 000,00 €HT
Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

In 2009 that Mr. Simon has contacted Mathieu Noël for share with him his construction project. He wants to call his former student became an architect. This is the beginning of the adventure...
During his career Mr. Simon lives in many homes: apartment, old house ... many experiences that have helped to define his expectations, wishes and dreams. This is the course of a long process of discussion and exchange that the project was designed. Teacher, bibliophile, sensitive with the beautiful things, Mr. Simon wants to make this building project, a positive and rewarding experience: listening and openness are its watchwords.

Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

PROGRAM

A functional and comfortable home that allows to highlight books, curios, paintings, ... collected over time. This home must to offer a large storage capacity and should be easy to live.

Axonometric
Axonometric

SITE

Returning to the village where he began his career, it is a return to the source for Mr. Simon. Attached to this place and its people, he is seduced by an old pasture outside the village from which he can contemplate an orchard and in the background the village with his church.

Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

THE PROJECT

The house position is closest to the path, frees up space for the future garden. Explicitly referring to the archetype of the "Monopoly" house, the house is a simple volume that develops while length.

Cross Section
Cross Section

This morphology coupled with materials usually related to barns, can integrate the house into the surrounding rural landscape. In south facade, a wooden deck sheltered by a roof overhang, extended the rooms on the outside. Widely glazed, this facade promotes solar gain in winter. The East front is blind, only the wood cladding is open to hide the heat pump. In West front, a fixed window part of the landscape and the village center.

Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

Built in wood frame, a particular attention was paid to the insulation:

- 160mm wood fiber insulation between wood framing members + 60mm inner side of the house
- 300mm wood fiber insulation under the steel roof
The choice of insulation fell on the wood fiber because it provides a source of comfort, especially in summer. The exterior siding is in gross larch mounted vertically, it is intended to skate and turn to a grey tint,contributing to fits the house into the landscape and standardize the exterior skin : roof and wood siding

Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

The house is organized in length by three area: in South, living and rooms, a central bookshelf / circulation , and at north, bathroom, WC and technical parts. The long bookshelf structures organization of the house, it is located at the axis of the house and serves all parts. Very open on the surrounding countryside, this piece allows you to store and show a number of things: books, objects, sculptures , plants , vases, etc ...

Courtesy of Mathieu Noël
Courtesy of Mathieu Noël

The living room includes the living room, dining room and kitchen, it is a large space,high ceilinged, his volume is like that of the house, a wood stove is located in the heart of this room and ensures optimum comfort to home in winter and during the half season. A underfloor heating throughout the house (powered by an air pump / water heat) complete the stove in winter. A garage and two large attics under the roof supplement the functionality of this home.

The interior want to be like the outside: simple and stripped to highlight objects of the owner.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Cite: "Maison Simon / Mathieu Noël & Élodie Bonnefous architectes" 12 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/465664/maison-simon-mathieu-noel-and-elodie-bonnefous-architectes/>