Stonehenge Visitor Centre / Denton Corker Marshall

  • 25 Dec 2013
  • Cultural Landscape Selected Works
© Peter Cook

Architects: Denton Corker Marshall
Location: Stonehenge, A344, Amesbury, SP4 7DE, UK
Project Associate: Angela Dapper
Year: 2013
Photographs: Peter Cook

Structural Engineers: Sinclair Knight Merz
M&E Consultant: Norman Disney Young
Quantity Surveyor: Firmingers
Planning Supervisor: Chris Blandford Associates
Landscape Architects: Chris Blandford Associates
Project Managers: Gardiner + Theobald Main contractor: Vinci Construction UK
Client: English Heritage
Cost: £27M

© Peter Cook

From the architect. ’s new Stonehenge Visitor Centre opens its doors on 18th December, inviting more than one million visitors every year to experience the transformed ancient site.

Site Plan

Located 1.5 miles to the west of the stone circle at Airman’s Corner, just within the World Heritage Site but out of sight of the monument, the new visitor centre is designed with a light touch on the landscape – a low key building sensitive to its environment.

© Peter Cook

Sited within the rolling landforms of Salisbury Plain, the design consists of a subtle group of simple enclosures resting on a limestone platform, all sheltered by a fine, perforated, undulating canopy.

© Peter Cook

Barrie Marshall, director at Denton Corker Marshall, said: “The design of the centre is based on the idea that it is a prelude to the Stones, and its architectural form and character should in no way diminish their visual impact, sense of timeless strength and powerful sculptural composition.

© Peter Cook

Where the Stones are exposed, massive and purposefully positioned, the centre is sheltered, lightweight and informal. And where the Stones seem embedded into the earth, the centre rests on its surface.”

East Elevation

Three pods, finished in different materials, provide the principal accommodation. The largest, clad in sweet chestnut timber, houses the museum displays and service facilities. The second largest, clad in glass, houses the educational base, a stylish café and retail facilities. Located between these is the third, by far the smallest and clad in zinc, which provides ticketing and guide facilities.

© Peter Cook

Oversailing them all, and resting on 211 irregularly placed sloping columns, is a steel canopy clad on the underside with zinc metal panels and shaped with a complex geometry reflecting the local landforms.

© Peter Cook

Local, recyclable and renewable materials have been used wherever possible. The material palette includes locally grown sweet chestnut timber cladding and Salisbury limestone.

Stephen Quinlan, partner at Denton Corker Marshall, said: “Various strategies have been adopted in the design to ensure that the centre is environmentally sensitive and uses natural resources in a responsible way.

North Elevation

These range from the natural sun shading qualities of the canopy which promotes natural ventilation and reduces the need for cooling in the pods, through to more technical solutions such as heat pumps and high efficiency insulation.”

The new building allows Stonehenge to have dedicated facilities on site for education and interpretation for the first time, with museum-quality exhibits that tell the story of the 5,000 year- old monument.

From the new centre, visitors can either walk to the monument or take a ten-minute shuttle ride. During the trip the henge emerges slowly over the horizon to the East.

© Peter Cook

Dr Simon Thurley, chief executive of English Heritage, said: “For too long, people’s appreciation of Stonehenge is this mysterious, impressive but anonymous monument. The Neolithic period itself is pretty much a murky expanse of time, shrouded by many outdated notions. We want people to come here and take away a fresh view. “

There will also be an outdoor gallery including the reconstruction of three early Neolithic houses, based on rare forensic evidence found near Stonehenge. These houses will be built by skilled volunteers and are due to be complete by Easter 2014.

© Peter Cook

Sustainable Design

The building is sensitively designed to sit lightly in the landscape. Reversibility – the ability to return the site to its current state – was a fundamental design concept. The building will last as long as it needs to but could, if necessary, be removed leaving little permanent impact on the landscape.

This is achieved by constructing it on a concrete raft which in turn sits on an area of ‘fill’ with minimal cutting into the soil. The modern construction, using slender steel columns and lightweight framed walls, and semi-external spaces allow the depth of foundations to be minimised.

© Peter Cook

Other green features include:

- An open loop ground source heating system that pumps underground water through a unit to extract/inject heat energy. This enables the building to be heated and provides some cooling without the need for fossil fuels.

- Fully insulated cavity walls – the timber pod is constructed of structurally insulated panels (SIPS), which enables efficiencies in construction whilst minimising material waste and ensuring the building is well insulated.

Section C C

- Mixed mode ventilation – the building will be naturally ventilated whenever external conditions allow, switching to an efficient mechanical ventilation system that enables the heat energy in the exhaust air to be ‘recovered’ and transferred to the supply air, thereby reducing the load on the heating plant and saving energy.

- “Grey water”, including rainwater collected from the roof of the building, will be used for the bulk of water required at the visitor centre, e.g. for flushing toilets. Other water – e.g. for drinking – will be drawn from the aquifer, a local and renewable resource.

- The facilities will use on-site water treatment for sustainability and to avoid intrusive trenching for connections to water and sewer mains.

© Peter Cook
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Stonehenge Visitor Centre / Denton Corker Marshall" 25 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 16 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=461242>

Share your thoughts