House KvD / Grosfeld van der Velde Architecten

© Rene de Wit

Architects: Grosfeld van der Velde Architecten
Location: Teteringen,
Client: Private
Project Year: 2007-2009
Photographs: Rene de Wit

House KvD is located in the woods of Teteringen, close to Breda. Important, from the residents point of view, was to experience the green environment in a most intense way. This ambition has formed the main concept of the building: A house that feeds in between the trees, giving every arbitrary movement a surprising perspective on the forest. The square-shaped volume keeps you, while moving through the building, in constant contact with the environment.

sections 01
© Rene de Wit

The square, that’s partly lifted by piles, embraces an open courtyard on which the entrance is situated. The living rooms are located on ground zero, the bedrooms are lifted and provided with horizontal orientated windows. The framework, situated on the outside of the building, are filtering direct incoming sunlight and give a beautiful ‘cut out’ view of the forest. They also intensify the sculptural characteristic of the volume. The façade is made of vertically placed black stained wooden parts. The subtle details in combination with shape and material make the house modern, but also reserved in it’s afforested environment.

© Rene de Wit
Cite: "House KvD / Grosfeld van der Velde Architecten" 10 Jan 2010. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=45907>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The interior spaces really don’t have any outstanding qualities. The starkness even seems to take away a bit from the experience of the surrounding forest.

  2. Thumb up Thumb down 0

    AND I can`t view some pics, i think there is a problem with them last month! (I use different browses) Please, help me!!!

  3. Thumb up Thumb down 0

    Nice house, it needs some serious landscaping though.

    Th only thing I would have done differently is regarding room #11 (second floor) nistead of being enclosed by walls, might work better as and open library/studio overlooking the living room.

Share your thoughts