Passy Cultural Space and Youth Club / Beckmann-N’thepe Architectes

  • 20 Dec 2013
  • Cultural Selected Works
© Stephan Lucas

Architects: Beckmann-N’thepe Architectes
Location: Avenue Joseph Thoret, ,
Project Manager: Nicolas Gaudard
Assistant Architects: Camille Gaven, Linna Lay, Thaïs de Roquemaurel
Architects In Charge: Laura Giovannetti, Mathilde Mahler, Juliane Stolberg
Area: 2,800 sqm
Year: 2009
Photographs: Stephan Lucas

Execution Company: COTEC
Landscape Design: Emmanuelle Blanc
Contractors: GFC Construction

© Stephan Lucas

From the architect. “Although unusually set within the site, the building subtly blends in with the surroundings. With its long timber roof, it creates a new horizon, a cut-out silhouette that forms a huge sculpture on the scale of the landscape. In this way, the project takes on a symbolic, contemporary dimension.

© Stephan Lucas

Walking about under the roof, the visitor discovers not one, but two places. Starting out from a central covered plaza, the building spreads out on one side into an activity room, and on the other into a youth club offering all kinds of activities. There is plenty of room to move around, with extra spaces to be used freely. And regularly-spaced door and window openings let in natural daylight, with broad eaves providing shade.

© Stephan Lucas

‘Pixelisation’ of the openings and the signs creates superimpositions that supply a link between the natural and constructed elements. So this cultural venue ensures that indoors and outdoors are placed on the same footing, and hence future users with nature.”

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Passy Cultural Space and Youth Club / Beckmann-N’thepe Architectes" 20 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=458450>
  • JORGE MORALES

    Me gustaría ver el partido