MO House / LVS Architecture + JC NAME Arquitectos

  • 05 Jan 2010
  • Houses Selected Works
© Mito Covarrubias

Architects: LVS Architecture + JC NAME Arquitectos
Location: Guadalajara, Jalisco, México
Design team: Luis Othón Villegas, Juan Carlos Name, Alvaro Gutierrez, Juan Luna
Construction: PIBOC Constructora
Project Area: 700 sqm
Project year: 2007
Construction Year: 2008
Photographs: Mito Covarrubias, Luis Othón Villegas

The project for the MO House responds to a typical architectural program without being conventional. This proposal for a residence is conceptualized in a unique way. It is based on a pragmatic parameter and far from social rules or conventions. It arises through the experimentation, on a deep study but above all on a resolution to functions over form.

lower level plan

It is a project that responds to change, to new materials and shapes, for breaking canons established and contextual removal from the zone. It is simply a house that is viewed from a different angle. The form responds to the organization of two rectangular volumes that are intercepted by a bridge. This conceptualization symbolizes the breaking of the house unity or as a unique entity trying to establish two different dialogues, the duality between public and private areas, between services and living, and even on the differences between parents and children.

© Mito Covarrubias

It is based strictly on the premise of inhabiting toward the interior; it is focused in the form, in the perspectives, in the angles and the projecting visuals. The program of the house develops an inside playful esthetic, clearly formal and conceptual as well as experiential on visual photogenic diversities. The house is full of intersections and pure diagonals, but above all is based on an intense study on lighting and shadows enjoyable from each angle.

Cite: "MO House / LVS Architecture + JC NAME Arquitectos" 05 Jan 2010. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=45461>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This feels overall out of scale, like a studio model that just got blown up (the first thing I said when I saw this project was “corrugated plastic”)
    While the materiality does present something fresh, these new materials may have been used overzealously. A less-is-more approach would have made the translucent material more powerful, for example.

    The light methods are fantastic. The sun filters have a great effect on the transitional and bathroom spaces, and the bottom-up artificial lighting is a rather audacious gesture.

    The biggest problem I have here is again with these translucent edges. Though they let in plenty of diffuse light, they make the space way too open. I understand the desire to express a public space, but when it’s taken this far the space feels uncomfortable, like anybody could be watching you in your own home.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The description of the house is as presumtious as the house seems to be. I would hate to be a kid living in that house. That being said, the way that the designers brought light into or across some places is quite nice, but I wonder why the connection between the two wings is so abrupt.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Great work! That is the type of information that should be shared around the web. Disgrace on Google for now not positioning this post higher! Come on over and consult with my web site . Thanks =)

Share your thoughts