ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. Hombre de Piedra
  6. 2009
  7. Viviendas Sostenibles En Puerto Real / Hombre de Piedra + Estudio Glorieta Arquitectos

Viviendas Sostenibles En Puerto Real / Hombre de Piedra + Estudio Glorieta Arquitectos

  • 01:00 - 3 December, 2013
Viviendas Sostenibles En Puerto Real / Hombre de Piedra + Estudio Glorieta Arquitectos
Viviendas Sostenibles En Puerto Real / Hombre de Piedra + Estudio Glorieta Arquitectos, © Jesús Granada
© Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada +23

  • Architects

  • Location

    Calle Cruz de la Degollada, 6, 11510 Puerto Real, Cádiz, Spain
  • Architect in Charge

    Juan Manuel Rojas Fernández, Laura Domínguez Hernández, Ernesto Martínez Rodríguez, Juan Manuel Gil Fernández, Felipe Martínez García
  • Structure

    TZ Ingeniería
  • Installations

    José Manuel Anelo
  • Area

    2918.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Jesús Granada
© Jesús Granada

From the architect. Regarding to the site, the proposal includes an open three-volume compact building, with 5 storeys instead of the 3 initially planned by the council, which also indicated an urban design in form of perimeter block. This disposition permits more space for gardens and community uses, as well as better general conditions for the buildings. As the proposal was beneficial for the city, the disposition is accepted and gathered in the new urban planning (PGOU).

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The three buildings constitute three phases; the construction of the first one has already ended.
Searching a certain building compactness is more sustainable because of having a more efficient use of the energy, the infrastructures and the facilities.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Regarding to the environment, the floor plan shows three L-shape buildings. To the South, where the town offers an urban image, the buildings overlap almost appearing as perimeter blocks. But to the North, where the town is disappearing, the blocks are opened to this less consolidated environment, presenting only the end side of the buildings as heads that look at the scenery. All the dwellings benefit from better orientations, insolation and views. The form of the plot is best optimized, as well as the nearby scenery. There are no dwellings only facing the interior of a perimeter block. Nor there are dwellings having one only façade, so every dwelling can have cross-ventilation. There is not many different types of dwellings, and that contributes to a more systematized, industrialized construction, therefore sustainable. Regarding to the orientation, most of the dwellings are facing south, or east-west, being minimal the north orientations. A continuous eave gathers all openings of each dwelling, which is designed specifically according to the solar orientation. These eaves are conformed with prefabricated concrete pieces, though systematization and savings are obtained in lintels formation. On east and west facades, these eaves conform a frame together with vertical pieces that help to protect the openings from insolation.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The parking garage occupies only one basement level and its floor area is bigger than that of the housing, what creates an elevated landscaped deck opened to the scenery. The change of level and the parapet are enough protection towards the exterior, thus there is no need of perimeter wall around this area allowing the vision of the exterior. The excavation is minimized, and the garage have natural ventilation and lighting. There is no need of mechanical ventilation with the consequent saving in materials and energy.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The solar thermal collectors are integrated in the buildings image. Instead of hiding them, the panels are shown above the roof parapets.
The yield loss, due to the panels alignment to the buildings geometry, is lower than 5%. The fact of making the panels visible helps to take conscience of the need for energy saving and efficient and renewable production.

The solar thermal collectors are part of a central hot water installation, with one gas water-heater also centralized.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Viviendas Sostenibles En Puerto Real / Hombre de Piedra + Estudio Glorieta Arquitectos" 03 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/453902/viviendas-sostenibles-en-puerto-real-hombre-de-piedra-estudio-glorieta-arquitectos/>
Read comments

2 Comments

Gertrude · December 04, 2013

Weird drawings, souless building.

Piotrek · December 04, 2013

I understand they wouldn't came up with anything better having site this big, trying to squeeze as much people to make owner happy.

···

Comments are closed

Read comments