We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa Barone / Widjedal Racki Bergerhoff

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman

From the architect. An existing summer house on a steep continues slope was the starting point for this project. The old house sat in the middle of the property leaving only unusable narrow and highly sloping ground around it. A main issue was therefore to regain the property and to create flat areas with good sun conditions for outdoor activities. We placed the building on the northern property boarder leaving most of the property unexploited facing south.

The biggest part of the building is dug into the slope, creating a large horizontal platform in ground level. Half of this platform is taken up by the upper floor of the building; the other half remains an open outdoor terrace in direct connection to the kitchen inside. Next to the kitchen is the living area, which, from its elevated position, faces the water view as well as the upper half of two large oak trees.

The studio, or rather a place for inspiration and creation of precious art for this Italian painter and his Swedish wife, makes an abrupt change to its traditional Swedish pitched roof neighbours. The building glitters as a golden shrine penetrated with large black windows as it sits in the rocky slope in between sculptural pine trees.

Cite:"Casa Barone / Widjedal Racki Bergerhoff" 28 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/44452/casa-barone-widjedal-racki-bergerhoff/>