ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. The Netherlands
  5. derksen | windt architecten
  6. 2013
  7. Transparent Fusion / derksen | windt architecten

Transparent Fusion / derksen | windt architecten

  • 01:00 - 1 November, 2013
Transparent Fusion / derksen | windt architecten
Transparent Fusion / derksen | windt architecten, © René de Wit
© René de Wit

© René de Wit © René de Wit Courtesy of derksen | windt architecten Courtesy of derksen | windt architecten + 11

© René de Wit
© René de Wit

From the architect. The pumping station is situated in the far corner of a residential area, enclosed by two roads that lie hidden behind a green belt. Except for a small school and a fairly widely used cycle lane there is little life in the area. The atmosphere of this isolated corner was unpleasant and the somewhat dilapidated pumping station was contributing negatively.

Courtesy of derksen | windt architecten
Courtesy of derksen | windt architecten

The starting point for the architects was to make the building stand firmly in its surroundings and thereby make the renovation have a positive impact to the feel of the neighbourhood. To expand the brick pumping station into the area to ensure that the building will bond with its environment and let it be more than a single, later located, functional block .

© René de Wit
© René de Wit

The architects of derksen|windt architecten have chosen to add and involve a playing field for the renovation of the pumping station. This is an important element in the approach to the renovation and shows the different view on how the closed and moderate pumping station should be used. It is as if the building draws the square and thus the environment towards itself.

© René de Wit
© René de Wit

The semi - transparent layer which creates the fusion between the building and the square is a perforated aluminium fencing for which an optimal ratio is sought between material and openness. The façade of panels with circular perforations can in one instance be a beautiful facade in its own right and a transparent view through to the underlying building in the next. Sometimes the form and line of the fencing determine the image, sometimes the building, the environment or the square do. Because of this positive tension and the difference in experience the design becomes more than a fence or a pumping station. It becomes a fusion of the three elements (building, square and fence). The overhang of the aluminium façade over the brick building in both the horizontal and vertical direction makes the different elements turn up well- proportioned.

© René de Wit
© René de Wit

To create a good, more safe and interesting atmosphere in the evening and night, beautiful lighting is incorporated into the design. A well dosed light shines from behind the semi-transparent panels.

The design has ensured that the old pumping station and its surroundings are upgraded to a full- fledged part of the area. The fusion of the different elements of the design create a temporary, interesting and constantly changing look.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Transparent Fusion / derksen | windt architecten" 01 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/443355/transparent-fusion-derksen-windt-architecten/>
Read comments
Read comments