ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Kunstmuseum Extension / Christ & Gantenbein

Kunstmuseum Extension / Christ & Gantenbein

Kunstmuseum Extension / Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein

Swiss architects Christ & Gantenbein placed first among tough competitors, such as the five Pritzker laureates (Peter Zumthor, Zaha Hadid, Rafael Moneo, Tadao Ando and Jean Nouvel) in the competition to design an extension for the Kunstmuseum. Thanks to a generous donation to the Canton of Basel-Stadt, the Basel Kunstmuseum was able to hold a competition to expand the museum to an adjacent lot.  Christ & Gantenbein’s awarded design was defined as a “contemporary brother” of the 1930’s Kunstmuseum.

More about the awarded winning design after the break.

The building’s angled form gives reference to the historical former buildings of the “Burghof” and creates the front building between St. Alban Vorstadt and Dufourstrasse.  Yet, a contemporary element is splashed across the front of the brick façade to create an image for the newer building.  This “digital art magazine” is a frieze made out of light emitting diodes.

© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein

The openings of the facade are arranged to give scale and proportion to the building structure.  The closed wall of the top floor where the special shows are taking place, the upright windows of the first floor and the pragmatically placed openings in the ground level mark the vertical organization of the building.

© Christ & Gantenbein
© Christ & Gantenbein

The direct entry to the new building facing the street is formed by the extension of the existing arcades of the Kunstmuseum and is marked by the drawn-in corner of the front facade.  A “subterranean alley” provides views to a garden foyer of the lower courtyard.

Model © Christ & Gantenbein
Model © Christ & Gantenbein

To see more of Christ and Gantenbein’s work previously featured on ArchDaily.

Section © Christ & Gantenbein
Section © Christ & Gantenbein

See more:

Articles
Cite: Karen Cilento. "Kunstmuseum Extension / Christ & Gantenbein" 21 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/44267/kunstmuseum-extension-christ-gantenbein/>
Read comments