ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Wilson Architects
  6. 2012
  7. The Sunshine Beach House / Wilson Architects

The Sunshine Beach House / Wilson Architects

  • 01:00 - 29 October, 2013
The Sunshine Beach House / Wilson Architects
The Sunshine Beach House / Wilson Architects, © Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

© Brent Hardcastle © Brent Hardcastle © Brent Hardcastle © Brent Hardcastle + 19

  • Architects

  • Location

    Sunshine Beach, Australia
  • Design Team

    Phillip Lukin, Stefan Pirie, Hamilton Wilson, Sarah Russell
  • Landscape Architect

    Wilson Landscape Architects
  • Structural Consultant

    Bligh Tanner Consulting Engineers
  • Building Surveyor

    Suncoast Building Approvals
  • Quantity Surveyor

    Graham Lukins Partnership
  • Builder

    Novak Constructions Pty. Ltd.
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

From the architect. The Sunshine Beach House (previously known as the Prell House) was designed by renowned architect Gabriel Poole in 1997. The Mediterranean and Mexican influenced design consisted of a series of living and sleeping spaces around a central courtyard on a steeply sloping site. The careful arrangement of the spaces protected from the prevailing sea breezes, and opened the house up to the Northern aspect while maintaining privacy.

© Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

In many ways, the design was idiosyncratic. The new owners wanted more living space and all-weather connections between the sleeping quarters, without sacrificing the unique character of the place.

© Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

The key to the new design remains the central Outdoor Room, which is the new hub of the house. It has a translucent battened roof, which links the living spaces during all but the most inclement weather. The timber seating, landscaping and green wall maintain the outdoor feel of the room. Soft furnishings and cushions soften the space.

© Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

The kitchen and dining space have been extended to open up expansive ocean views while still filtering the harsh light and strong breezes that come with an Eastern aspect. The balcony balustrade has been subtly lowered to keep it below the view line of seated diners.

© Brent Hardcastle
© Brent Hardcastle

Upstairs a new corridor connects the house with the backyard and draws breezes through the outdoor room. A new main bedroom takes advantage of an expanded ocean view with an arrangement of frameless glass windows and retractable louvres.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
Cite: "The Sunshine Beach House / Wilson Architects" 29 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/442406/the-sunshine-beach-house-wilson-architects/>