Vercors Massif Community Offices / Composite Architectes

  • 25 Oct 2013
  • Offices Selected Works
© Studio Erick Saillet

Architects: Composite Architectes
Location: Rue de l’Adret, 38250 ,
Design Team: Matthieu Guillaud, Claire Dreyfus
Structural Engineer: BOIS CONSEIL
Economist: EA2C Teypaz
Mechanical Engineer: CET & Echologos
Year: 2012
Photographs: Studio Erick Saillet, Courtesy of Composite Architectes

Courtesy of Composite Architectes

From the architect. The project consists in the extension and rehabilitation of the existing house into offices, community offices, meeting rooms.

© Studio Erick Saillet

The extension settles along the north limit of the plot. A maximum of the garden is therefore exposed to the south and the existing house « Maison Terrel » is well emphasized. The northern entrance facade is directly linked to the car park and the facade offers an institutionnal entrance to the building.

Courtesy of Composite Architectes

The house is renovated respecting its original aspect of the house and the extension brings a contemporary architectural expression.

© Studio Erick Saillet

The project is compact in order to reach its energetical aims. It articulates the two directions of the plot and gathers them together into a pile game of volumes. From the outside, the architecture assembles those two directions by a slide game  to characterize a fonctionnal facade in the north and an opened and recreational facade in the south, on the garden. 

Detail

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Vercors Massif Community Offices / Composite Architectes" 25 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=439874>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    Nice Project. I think I would have preferred if they had curved the two ‘kinks’. It would soften up the deconstruction of the shed form. Also the diagram…which is helpful, is formally quite different (compared to the overall simplicity of the project) than the final piece. I think I am glad they re-thought it and opted for maintaining the purity of the form on the end elevation in the built version.

Share your thoughts