Castlecrag Residence / CplusC Architectural Workshop

  • 22 Oct 2013
  • Houses Selected Works
© Murray Fredericks

Architects: CplusC Architectural Workshop
Location: NSW,
Area: 237 sqm
Year: 2011
Photographs: Murray Fredericks

Engineer: Partridge Partners
Builder: CplusC Architectural Workshop

© Murray Fredericks

From the architect. Located in the Sydney harbour-side suburb of Castlecrag, a cellular and inward-looking mid-20th century brick bungalow has undergone a complete transformation to an open, light filled contemporary family home that embraces the ideals of Walter Burley Griffin’s design legacy for Castlecrag “Building for Nature”.

© Murray Fredericks

The Kitchen is the pivotal room in the home, with Western Red Cedar doors disappearing seamlessly behind recycled brickwork allowing the internal living space to extend to a double-volume outdoor living space where spotted gum decking leads to the garden and swimming pool. The external use of timber for seating, decking, fencing and screening terminates in a garden pavilion and transforms the yard into an intimate, peaceful oasis within a dense suburban context for the enjoyment of the Client and their young family.

© Murray Fredericks

The Architect has drawn upon the functional and aesthetic qualities of timber to heighten the experience of the home. The natural warmth of timber has been utilised in all applications of the home from structure, cladding, the internal finishes and external amenities.

© Murray Fredericks

The spatial planning of the home locates the private bedroom spaces on the first floor and social living and social spaces on the ground floor.  The select grade Spotted Gum flooring develops continuity between these zones through a palette of warm honey tones. The bold Spotted Gum stair anchors these spaces and brings the natural warmth of the timber into the heart of the home.

© Murray Fredericks

The rough sawn plywood canopy to the North is stained black and acts a shroud for the first floor; it screens the neighbours and focuses the outlook towards the garden. The Plywood provides a neutral context allowing the cedar cladding, doors and windows to be the focus of the home. The materiality of the canopy is mirrored in the garden pavilion providing a visual balance.

© Murray Fredericks

The cabinetry of the home utilises the finish and efficiency of Blackbutt timber veneer and the focal point of the kitchen is a laminated Blackbutt Island bench. Complementing the golden colours of the interior timbers a custom Oregon dining table formed from the original roof beams becomes the centrepiece of the home.

First Floor Plan
Cite: "Castlecrag Residence / CplusC Architectural Workshop" 22 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=438148>