Barbecue in the Woods / Santiago Viale + Daniella Beviglia

  • 10 Oct 2013
  • Houses Selected Works
© Lescano + Beviglia

Architects: Santiago Viale +
Location: Córdoba, Córdoba Province,
Collaborators: Marcelo Beviglia, Edgar Ermoli, Margarita Cornejo, Clara Delfino. Damian Durando y Cecilia Gaisan
Project Area: 95 sqm
Project Year: 2007
Photographs: Lescano + Beviglia

Sketch

From the architect. This project comprises the design of a barbecue area, as an extension of an existing house in an area with a high density of native forestation to maintain.

The program consisted of a covered and closed area with a small bathroom, incorporating an existing grill and clay oven.

© Lescano + Beviglia

The idea was to locate it on one of the side setbacks of the property, closed toward the party wall, yet open to the park of the house. The main premise was to keep intact the grove, that is, to build this new space without the need to cut down any trees. To achieve this, we designed a separate structure consisting of a flat slab from the beginning of the opening of the treetops, allowing branches to pass through holes with organic shapes resulting from the movements of the branches. The partitions are also designed such that they do not touch the logs leaving gaps between them, creating openings that allow views towards the park, protected by wood joinery and glass which can be opened to the outside.

© Lescano + Beviglia

The party wall was designed as a “translucent wall” made of brick and glass in its gaps to filter air but not light, which bounces between the bricks to get to the interior as a soft rain.

The roof is designed with a free fall on all four sides, with a galvanized sheet metal drip edge, this reflects the intention of creating a roof that mutates as time passes. This mutation is achieved given the proximity of the trees and their undeniable expiring status, where the leaves will accumulate on the roof, and will make up an organic cover with the passage of time.

© Lescano + Beviglia

This roof, seen from the house, which is at a higher level, is perceived as a green mantle that merges with the natural park. The floors were finished with a white cement stucco, as well as the interior of the translucent wall. The materials make reference to the textures of the park, to achieve a functional space with easy maintenance bathed in light.

This project combines architecture with nature, where the building is articulated from the configuration of the park itself, generating a dialogue between the two that allows the user to enjoy the outdoor spaces avoiding inclement weather.

Plan and Section
Cite: "Barbecue in the Woods / Santiago Viale + Daniella Beviglia" 10 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=436365>