We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Wright / Andre Kikoski

© Philip Greenberg
© Philip Greenberg

Andre Kikoski has designed a new restaurant, The Wright, for the Guggenheim Museum in New York that transforms Wright’s familiar geometries into a new dining experience.     “It was both an incredible honor and an exhilarating challenge to work within Wright’s iconic building,” says Kikoski. “Every time we visit, we see a new subtlety in it that deepens our appreciation of its sophistication. We sought to create a work that is both contemporary and complementary.” More about the restaurant after the break.

The 1600 sqf restaurant contains a playfulness of form as a curvilinear wall of walnut layered with illuminated fiber-optics accentuates the main wall and sculptural forms embellish a flared ceiling. While the style is refreshingly contemporary, the forms are rooted in Wright’s underlying geometries to create a relationship between the main museum and this new addition. Essential to Wright’s architecture is the feeling of procession as one enters the main lobby of the Guggenheim which Kikoski carries through the restaurant design by engaging the heightened sense of procession using surfaces and textures animated by movement to create a fluid aesthetic.

All images 2009 Philip Greenberg

Cite:Karen Cilento. "The Wright / Andre Kikoski" 12 Dec 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/43524/the-wright-andre-kikoski/>