ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. Singapore
  5. Pencil Office
  6. 2012
  7. A Simple Factory Building / Pencil Office

A Simple Factory Building / Pencil Office

  • 00:00 - 27 September, 2013
A Simple Factory Building / Pencil Office
A Simple Factory Building / Pencil Office, Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office +7

  • Design

  • Location

    Singapore
  • Design Firm

    Pencil Office
  • Lead Design Consultant

    Erik G. L’ Heureux AIA, LEED AP BD+C
  • Architect of Record

    Ayra Architects
  • Structural Engineer

    HS Engineering Consultants
  • Mechanical Engineer

    K L Au Consultants
  • Area

    991.8 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

    Courtesy of Pencil Office

From the architect. A Simple Factory Building addresses two contradicting demands: the mitigation of tropical solar radiation, and the openness, views, and transparency sought by the clients in a basic industrial typology. Completed in 2012, the 10,742-square-foot (998-square-meter) building is located in an industrial area of Singapore. It utilizes a sophisticated 4-foot-deep (1.2-meter-deep) veil fabricated in lightweight EIFS and a bronze full-height window-wall envelope to reconcile this architectural conflict.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Wrapping continuously as a loop around the front elevation, car porch ceiling, rear elevation, and roof, the veil shields the building from the harsh tropical sunlight while calibrating views to the exterior. It also amplifies natural illumination, directs natural ventilation, and conceals mechanical equipment. It calibrates the performance of the building as a climatic engine.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

In addition to shading the building from direct sunlight, the veil’s pattern changes to exploit neighboring park views while obstructing unsightly views to the immediate vicinity of the industrial neighborhood. The degree of perforation varies to create openness and privacy in relation to internal programming. From street level, the resulting facade is seen as an anamorphic pattern that creates an optical disturbance to the normative clues that describe the scale of buildings and allow for floor counts. This interference is purposeful; it calibrates the building as an optical device for the performance of inhabitation within and reading from without. Likewise, the normative architectural categories of facade, roof, and ceiling, are upset by the continually wrapping veil; the distinct architectural categories are merged into one continuous deep envelope.

Diagram
Diagram
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "A Simple Factory Building / Pencil Office" 27 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/431860/a-simple-factory-building-pencil-office/>