the world's most visited architecture website

Daycare Island Craeyenburch / Möhn + Bouman

  • Architects: Möhn + Bouman
  • Location: Nootdorp, The Netherlands
  • Client: Stichting IPSE
  • Budget: 2,050,000 Euro
  • Area: 1140.0 sqm
  • Project Year: 2006
  • Photographs: Jeroen Musch

© Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch

From the architect. This daycare Centre for mentally disabled people, occupies the last island in row. The row of islands forms the spatial backbone of a newly developed city expansion. From an urban point of view, a multi-storey volume was prefereable. However, the client asked for a single-storey building due to the nature of its use. To solve this contradiction, a shape was designed in such a way that the urban requirement for a visual accent was met. The island and building were developed together to form a fully integrated sculptural landscape of the roof and facades.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The patients for which the building is realized have major mental constraints. Mentally, they equal the level of a child with the age between 0 to 18 months. Moreover, most of them are physically and visually handicapped as well. This asked to careful attention to be payed to physiological and sensory aspects. Lighting, colour and tactile aspects influence the patients well-being in a direct manner. The resulting building thus became a feast for the senses.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Daycare Island Craeyenburch / Möhn + Bouman" 05 Dec 2009. ArchDaily. Accessed . <>