The Deck House / Choo Gim Wah Architect

  • 09 Sep 2013
  • Houses Selected Works
© Kenneth Lim

Architects: Choo Gim Wah Architect
Location: , Malaysia
Architect: Choo Gim Wah
Area: 370 sqm
Year: 2012
Photographs: Kenneth Lim

© Kenneth Lim

From the architect. The Deck House is a 2-1/2 storey house located in the lush greenery of the Janda Baik forest, at the foothill of Genting Highlands. This house consists of 3 bedrooms, 3 baths with approximately 370m2. of enclosed and outdoor area.

Left Elevation

The site terrain gentle slopes down from the adjacent public road from the higher ground. The brief from the Client was to design a simple, unassuming and ‘modern’ looking house. The profile and section of this house hugs the terrain with minimum interference of the existing slope. Despite its steel and glass construction, the house functions like a traditional tropical house with tall ceiling heights, well lit interior spaces, and sufficient ventilation with windows on most walls and aluminium louvers at the highest part of building for the hot air to escape.

© Kenneth Lim

Most of the building is designed with steel and glass to evoke lightness. The foundation and the stump of building is made of conventional reinforced concrete. The extensive use of glass as the surrounding skin enables the occupants to enjoy the surrounding forest view.

Interior Perspective Sketch

Living in Janda Baik with the relatively moderate climate allows the occupants to enjoy the outdoor activities and fresh air practically all day long. Hence, extensive outdoor areas such as from the deck to the living and dining and terrace to Master Bedroom form critical part of the building design.

© Kenneth Lim

To enter the house from car park / driveway, one has to cross the steel and timber bridge. Upon entering the house, there is a small entry hall with a door to the Master Bedroom slightly on the right. The Master bedroom boasts 6.8 m wide sliding glass doors which opens to a generous exterior terrace.

© Kenneth Lim

From the main entry hall, one can walk down to the Living / Dining / Kitchen located at the lower ground floor via a steel/timber staircase. This space is a majestic 2 storey void enclosed in glass with a full view of the surrounding forest. The master bedroom above can also view the Living area via this void. The Living / Dining / Kitchen is designed as a single open plan space connected to the highlight of the house – a 10.5m long and a 6.8m wide timber deck supported by a steel structure underneath. The last 2.5m of the deck is cantilevered out from its supporting beam to create the effect of an “infinity deck”. The occupants of the house spend most of their time on this deck.

© Kenneth Lim

As most trees adjacent to building are maintained, one can almost touch the leaves of the trees from this deck. Timber is used as the floor finishes for both the Living and the deck areas, thus merging the Living/Dining and the deck through the full height glass panels. This combination creates a single and large open plan ‘infinity’ platform with an undisturbed 360 degree of the forest view. Furthermore, the extensive use of timber has created an extremely rich and warm texture and feel for this space, complementing the warm texture of the forest nearby.

© Kenneth Lim

Ultimately, this is a cosy and comfortable house to live in; providing extensive outdoor spaces for the occupants to enjoy the stunning green forest within the relatively cool climate of the Janda Baik forest while being designed and built with minimum interference to the existing terrain.

Cite: "The Deck House / Choo Gim Wah Architect" 09 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=424699>
  • http://my-forex.yolasite.com Croco Dile

    A beautiful place and the right solution for a building !

  • http://www.shifta.fr/photographie-architecture/ shift A

    Great landscape integration.