Urban Villas / alp Architektur Lischer Partner

Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

Architects: alp Architektur Lischer Partner
Location: ,
Project Team: Daniel Lischer, Dominik Bieri, Cédric von Däniken
Year: 2012
Photographs: Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

From the architect. The four townhouses are located on the right bank of the city of Lucerne, a prime location in a residential district. The southern site receives an ideal amount of sunlight and an excellent view of the nearby lake, the city and the Alps. The plot is on a slope bounded by the Adligenswilerstrasse and a wall, where the continuation of the Rigistrasse was planned but never realized. A pending redevelopment of the neoclassical townhouse on the Adligenswilerstrasse 18 (a separate project) and the neighboring property to the east created space for four new townhouses and a two-story, underground garage.

Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

The four townhouses’ uniform material and volume respond to the surrounding small-scale development. They follow the orientation of the seaward slope and the adjacent streets and buildings. Despite the proximity of the townhouses, the volumes are placed at different positions and heights to each other, creating a greater sense of privacy for the inhabitants.

Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

The townhouses are within walking distance of the Adligenswilerstrasse garden. The design of the area on the slopes and the open meadow, bordered by dense bushes and strategically placed shrubs, is based on the original villa’s garden. One network of paths with concrete stairs and walkways opens up to the individual houses. The surrounding concrete walls are made from a special water-gravel mixture with a smooth surface.

Courtesy of alp Architektur Lischer Partner

Because buildings may only be on one level of the terrain, the buildings have surprisingly simple forms. The houses are built of solid yellow Jurassic limestone. The roof is covered with plates of the same material. This natural stone emerged about 150 million years ago as a lagoon sediment; its use underscores how the townhouses are in close dialogue with the historic fabric of their environment.

Floor Plan
Cite: "Urban Villas / alp Architektur Lischer Partner" 02 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=422729>
  • http://my-forex.yolasite.com Croco Dile

    Not easy to judge without complete plans and with no section….

    • Teo

      @Croco Dile:
      Look closer, there are plans and also sections….

      • http://my-forex.yolasite.com Croco Dile

        Now I can see the section, which is a bit empty. Plans are completely empty ! No furniture at all…..

  • allisonz

    i can’t see the most important thing in this case. Like diagonal interior space