Voest Alpine Office Center / Dietmar Feichtinger Architectes

© Jo Feichtinger
© Jo Feichtinger

Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
Location: Linz,
Project Leader: Gerhard Pfeiler
Competition Team: Claire Bodénez, Benni Eder, Simone Breitkopf, Barbara Feichtinger-Felber, Vicentiu Sopterean, Silviu Aldea, Markus Himmel, Ruth Pofahl, Rupert Siller
Project Team: Philipp Hugo Urabl, Dorit Böhme, Roland Basista, Albert Moosbrugger, Ulli Gabriel, Andreas Trampe-Kieslich, Ralitsa Kafova, Camille Duperche, Katharina Düsing, Nemanja Kordic
Site Area: 36,700 sqm
Project Area: 23,160 sqm
Competition Year: 2006
Project Year: 2006-2009
Photographs: Josef Pausch, Jo Feichtinger & Barbara Feichtinger-Felber

© Barbara Feichtinger-Felber © Barbara Feichtinger-Felber © Josef Pausch under construction

A portal to the voestalpine

The new sales and financial centre and the existing “Blue Tower” form the entry to the plant of voestalpine: two complementary structures representing the complementary units of voestalpine.
The horizontal shape of the new building dialogues with the existing vertical tower.

The building is seen already from a far distance. The cantilever of several storeys covering the entrance area of the building is an inviting gesture. It symbolizes the ambition of a modern and innovative company. The open access area is a meeting place.

© Barbara Feichtinger-Felber
© Barbara Feichtinger-Felber

The plaza

A gently sloping surface leads to the entrances. . Located 1m above the existing terrain a new platform connects the buildings. It is reserved for pedestrians only. It is covered by large-size elements – coloured sand-blasted in situ .

ground floor plan
ground floor plan

A signal in the night

LED lights are integrated into the surface. The low level of illumination of the open spaces contrasts with the brightly lit entrance of the building.

A garden

By its geometry the new sales and financial centre defines a generous open public space covering a one storey parking deck. The spacious garden creates a designed outdoor area for employees and visitors of the company: a sequence of green fields, wooden decks, paved and planted areas structured by patios.

An open parking deck

© Barbara Feichtinger-Felber
© Barbara Feichtinger-Felber

The parking spaces are located under this new platform. It is an open, naturally ventilated and naturally lit up space. Planted courts an natural soil connect the level to the outside.

Its access road follows the curved rail tracks. This road also leads to the exhibition building called “the world of steel”.

The new sales and financial centre

The gentle slope under the cantilever leads into a spacious lobby.
The ground floor is dedicated to services for all employees of the company – shops, travel agency, library, documentation. A walkway following the inner curve of the building forms a mall.

© Josef Pausch
© Josef Pausch

Access to the upstairs levels is restricted. Transversally the building is divided in 3 zones:
Individual offices are situated close to the facades. A central zone serves for meetings, provides space for team work including copy facilities and small coffee areas. Inner atriums are open over all storeys. They provide natural light for the inner zones and divide the building in sections.

Each atrium is closed by a glass roof. Roof integrated opening wings serve for natural ventilation of the office space (chimney effect). The atriums are planted.

The conference area on the roof

The conference area is situated in a very prominent position on the upper floor. It is directly accessible from the lobby by a dedicated lift. A group of meeting rooms can be combined in various configurations.

climate section
climate section

A large terrace, a wooden deck, offers a wide view over the industrial site.

Structure

The structure of the building is a combined steel and concrete structure.
Steel frames distanced by 10m50 carry a concrete slab. The columns are in the centre of the building, the side areas are carried by cantilever beams.

This configuration offers a large flexibility for office division.

under construction
under construction

The concrete slabs are kept visible. They provide the mass necessary for thermal comfort.
An integrated steel truss allows the free cantilever in the front of the building.

The facade

The façade is largely transparent providing sufficient natural light for the 20m50 wide building. Opaque horizontally sliding openings allow natural ventilation.

© Josef Pausch
© Josef Pausch
detail 02
detail 02

Shading is assured by motorized steel elements made of a golden coloured steel mesh.

The entrance of the blue tower

Facing the new building the ground floor of the existing building is renewed. A large glass canopy covers the entrance area. Its steel structure is anchored in the structure of the existing building.

Cite: "Voest Alpine Office Center / Dietmar Feichtinger Architectes" 29 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=42216>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    If you want to write about the under podium carpark being a naturally lit space…..you should not have the lights on in daylight for the photos…….

  2. Thumb up Thumb down 0

    Does anyone know how accurate are those “climate sections”
    To me they look like something drawn with a simple knowledge of physics. or does it have in this concept level? If so, then in my opinion it’s worthless because in every project those “climate sections” are the same and obvious. i mean hot air goes up, while the cool one goes down.. what’s your opinion?

  3. Thumb up Thumb down 0

    re: climate sections..

    while just schematically drawn, I think they pretty much reflect what you’d always expect to see from an atrium building that relies on some sort of thermal mass for night air cooling and stack/cross ventilation through an atrium used for daylighting purposes. Looking at the drawings, there’s no obvious typological fluke in there that would contradict said climate concepts. However, I’m quite certain that someone must have modeled the expected performance to check for the unexpected.. I hope! But I still agree with you, DomkiZ, there’s always a danger of “magic arrows”!!

  4. Thumb up Thumb down +2

    Welcome to the 80ies.

    I must admit, I never understood the aesthetics of “large-size concrete elements” used as pathways. The whole green area looks like a _parody_ of a park.

  5. Thumb up Thumb down 0

    Elegant, Clean,Neat, Institutional….what more do we need..Rhino, Catia or self-centered formalists….

Share your thoughts