Remodeling a House in Nou Barris / ARQUITECTURA-G

© José Hevia

Architects: ARQUITECTURA-G
Location: ,
Design Team: Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta
Project Area: 150 sqm
Project Year: 2011
Photographs: José Hevia

© José Hevia

From the architect. The house is on a rectangular plot of 70m2 in a corner. In its initial state, it had a ground floor and a basement with no connection between them. The ground floor was inhabitable, but the basement had a height of 1.90 m and lacked light and ventilation. In the back of the plot there is a terrace at the basement level.

© José Hevia

The commission comes from a young couple with two small children, so the house will have changing needs throughout its lifespan. The project is focused on making the entire property inhabitable, and on creating relationships between the different areas.

© José Hevia

To make the basement area inhabitable, it was excavated deeper into the ground in order to gain height. At the center, an area of the slab between the two levels was demolished creating a void that spatially connects the entire house and provides natural light and ventilation to the basement. Furthermore, a new metallic structure with ceramic infill was built at the end closest to the courtyard. We also decided to create an opening in the entire ground floor facade to the terrace. This opening directly relates the terrace with the interior of the house, providing natural light to the lower level too. According to the needs of the clients, we propose a day / night program segregated by levels. However, we chose not to compartmentalize the rooms and to relate them both in plan and section.

© José Hevia

On the ground floor, a bathroom module articulates two rooms regulating both the relationship and the separation between them, as they can also work as a single room. At the other end of the same floor there is another room which also has a bathroom. On the basement floor there is a living room, dining room, and kitchen, related both to the terrace and to the top floor, and a pantry, bathroom and additional room.

© José Hevia

The play with different levels generated by the partial excavation of the basement floor, the area of demolished slab, and the height of the new slab is designed in terms of circulation with a metallic device (ladder + catwalk) that fulfills various functions. On the ground level, next to the new access to the dwelling, it functions as a bench and storage area. On the same floor, it addresses both the vertical circulation, to provide access to the lower floor, and the horizontal circulation. When walking through the catwalk, it offers a view of the tree in the terrace thanks to a new opening on the facade. With the aim of multiplying the functional possibilities of the house, and thinking about future reorganizations, we have created two new entrances that add to the already existing one.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Remodeling a House in Nou Barris / ARQUITECTURA-G" 26 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=419267>

1 comment

Share your thoughts