We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Rufo House / Alberto Campo Baeza

  • Architects: Alberto Campo Baeza
  • Location: Toledo, Spain
  • Collaborating Architects: Raúl Martinez, Petter Palander
  • Area: 200.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Javier Callejas, Courtesy of Alberto Campo Baeza

© Javier Callejas Courtesy of Alberto Campo Baeza © Javier Callejas © Javier Callejas

  • Structure Engineering: Juan Antonio Domínguez (HCA)
  • Contractor & Rigger: José Miguel Agulló
  • Promotor: Rufino Delgado Mateos
Sketch
Sketch

The brief was to build a house on a hilltop outside of the city of Toledo. The hill faces southwest and offers interesting views of the distant horizon, reaching the Gredos Mountains to the northeast.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The site measures 60 x 40 m and has a 10-meter slope.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

At the highest point, we established a longitudinal podium, 6 meters wide and 3 meters high, that extends from side to side the entire length of the site. All of the house’s functions are developed inside of this long box, the length of concrete creating a long horizontal platform up high, as if it were a jetty that underlines the landscape with tremendous force.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This long concrete box is perforated and cut into, conveniently creating objects and voids to appropriately accommodate the requested functions (courtyard + covered courtyard, kitchen, living room-dining room-hall, bedroom, courtyard + courtyard, bedroom, garage, swimming pool, bedroom, courtyard).

© Javier Callejas
© Javier Callejas

In this distribution the living-dining room opens to the garden while the bedrooms face onto courtyards open to the sky and garden, affording them the necessary privacy. The stairway connecting the upper floor is situated in the area behind the living-dining room.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

On top of the podium and aligned with it, a canopy with ten concrete columns with a square section support a simple flat roof, as if it were a table with ten legs. Under this roof, behind the columns, is a delicate glass box. To protect the views of the house from the back, a simple row of poplars were planted.

Axon
Axon

Once again, the theme of the Hut on top of the Cave. Once again, the theme of a tectonic Architecture over a stereotomic Architecture.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Rufo House / Alberto Campo Baeza" 16 Aug 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/416411/rufo-house-alberto-campo-baeza/>