Southwest International Ethnic Culture and Art Center Winning Proposal / Tongji Architectural Design and Research Institute

  • 16 Aug 2013
  • by
  • Cultural
Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

Located in the core area of Chenggong New C.B.D, the main challenge for the design of the Southwest International Ethnic Culture and Art Center was to integrate the local cultures plus various functional programs into one contemporary yet harmonious form. Designed by team members Wang Wensheng, Damian Donze and Sidney Gong of the Tongji Architectural Design and Research Institute, their winning proposal takes on an abstract path to integrate the local cultures. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

The Culture Department of Yunnan Province has conceived the Southwest International Ethnic Culture and Art Center as a multi-functional international cultural exchange place in order to increase the protection of the national cultural heritage, to strengthen the cultural relics, to take full advantage of the rich cultural resources of Yunnan Province, and to deepen cultural exchange and cooperation with Southeast Asia. The project is 6-stories/36m high, and has a floor area of about 35,000 square meters.

Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

In the preliminary analysis, we extracted two main aspects for the building to focus on. First, the different local cultural identities with their traditional dresses, dances and songs. Second, the Hani rice terraces together with the local subtropical plant diversity.

Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

The method for the manifestations of cultural identity was an important issue for us. Many cases show that a growing number of new cultural buildings try to directly imitate traditional buildings or even objects. Generally speaking, these new buildings build with new construction methods and new materials can’t successfully portray the original. Hence, we decided to refrain from that method in order to take on a more abstract path which is more fitting to today’s situation.

Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

The footprint of the building was simply derived from the building site while the interior got divided into four, round parts that were cut by the building outline. This dialog between the outside and the interior creates a rich spatial effect. The contour of each segment enlarges towards the top, in a cone-like manner, to the point where they finally intersects. The resulting public atrium is illuminated by a number of skylights that let the sun shine in. Though the four segments could function individually, they are interconnected with many pedestrian bridges to ensure the possibility of free movement throughout the building.

Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

For the facade, we tried to implement the local cultures in an abstract way. It is made up of alternating perforated and non-perforated metal panels that cover and protect the building, yet let sunlight enter and lets people see outside. At each entrance, however, the facade opens up, much like a theater curtain, and creates the entrance situations. The facade acts like a dress for the building, and in its own way, takes reference from the local minorities. Even more so at night when the LEDs of the facade create a colorful play, almost as if the building was dancing it’s own dance.

Kunming, having a mild climate all year around, is an ideal location to create an extensive landscape design. Our focus didn’t stop at the site itself, though; we gave special attention to the roof. Taking reference from the surrounding subtropical nature and the Hani terraces, we created a green roof garden. Most of the roof is laid out like a small park and is reserved for the offices on the top floors. Right in the middle of the garden, however, there is a great exterior amphitheater with 1000 seats that can host big cultural events.

masterplan. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

The underground contains mechanical rooms and an underground parking garage with 169 parking lots. The first floor of the building is mostly open to the public and accommodates national culture and art displays, heritage protection spaces and a cafe. From here the building gets divided up into four parts: the exhibition center in the North, the art academy in the East, the theater in the South and the art studios in the West.

1st floor plan. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

Exhibition Center:

Each floor has different types of exhibition spaces for topics such as heritage, culture, art and photography. The top two floors, however, are occupied by a cinema complex which contains a 100 seat cinema, a 70 seat cinema and four 56 seat cinemas. This segment is accessible through two panorama elevators as well as the central escalators that are located between the exhibition segment and the theater segment.

underground floor plan. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

Art Academy:

The lower floors contain an art school/education center while the top three floors contain volunteer offices and accommodation for the aforementioned school.

2nd floor plan. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

Theater:

Located in this segment are: a medium-sized theater with 700 seats, suitable for dramas, dances, symphonies and other multi-functional activities; a small theater with 300 seats, suitable for theatrical performances and film viewings; a convention center and an amphitheater on the roof with 1000 seats. To be able to cope with the large flow of people at the beginning and at the end of a performance, four elevators were strategically located at two main entrances while additional support was created with the escalators in the center. All the backstage functions such as: the backstage, a V.I.P. room, admin offices, production studios and rehearsal studios are located in the back and have their own circulation flow.

Art Studios:

This segment contains A.V. labs as well as art studios. It is accessible through its own elevator.

Architects: Tongji Architectural Design and Research Institute
Location: Kunming,
Design Team: Wang Wensheng, Damian Donze, Sidney Gong
Site Area: 17,540m2
Total Area: 42,005m2
Far: 1.97
Footprint: 38.05%
Size: Green Area 9,214m2; Above Ground 34, 500m2; Underground 7,505m2; 1st Floor 7,200m2; 2nd Floor 5,700m2; 3rd Floor 6,000m2; 4th Floor 6,300m2; 5th Floor 6,500m2; 6th Floor 3,200m2
Total Height: 36m
Floors: 6 + Underground
Car Parking: 169
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute

Cite: Furuto, Alison. "Southwest International Ethnic Culture and Art Center Winning Proposal / Tongji Architectural Design and Research Institute" 16 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=415939>
  • Chris Crowe

    Archdaily this is disappointing…The building is LITERALLY an extruded diagram.

    • Triple

      I agree with chris, this building says absolutely nothing about ethnic culture or art. It looks like an office block.

  • Kellen

    Even as a Chinese, I agree with the comments above. It looks like a shopping mall. Archdaily, please don’t publish this kind of work from China again.

  • kk

    interns’ work

  • Damian Donze

    Hi everybody,

    I would like to say something in defense of this project as well as Archdaily, in that matter. The project is located in Kunming, China…where Western influence is still small. Architecture works a bit different here in many ways, and can’t really be judged by Western standards. This becomes evident when you look at the number of Western firms that start to struggle as soon as they venture outside of Shanghai or Beijing. This project, for example, beat 9 competitors including OMA and two other foreign companies. You can still dislike the project if you want. That’s ok with me. All I am saying is that there is a place for this project in the world as well as on Archdaily which seems to be doing a great job at publishing a diversity of projects from all around the globe.

    Btw. Nope, it’s not an interns job.

  • Architect Observer

    Damien, there are MANY aspects in China which determine the outcome of a competition result..the quality of the Design is only one of them. You’re probably just too young and not long enough there to understand that yet..why it’s more “convenient” to select a LDI in the end.

    • Poorbachelor

      I also beat SOM before in Chinese “competitions” ,but I have to say SOM made way better design than us, we won because the clint want to finish the project(including design and construction) within 18 month and they don’t want to pay too much to the architects,so…. hahaha!
      Architect Observer, give me five!

  • ziba

    Hi…thankful.supreme