Elandshof 6 houses cpo / Bastiaan Jongerius Architecten

  • 01:00 - 11 August, 2013
Elandshof 6 houses cpo / Bastiaan Jongerius Architecten, © Milad Pallesh
© Milad Pallesh
  • Architects

  • Location

  • Client

    Vereniging Elzes
  • Structural Engineer

    Duyts Bouwconstructies BV
  • Contractor

    Wever Bouwgroep BV
  • Contributors

    Merel Martens, Dingeman Deijs, Jasper Hermans,  Santiago Baltar Bescansa, Gert-Jan van Laar, Quinten Savarit
  • Area

    1120.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Milad Pallesh © Milad Pallesh © Milad Pallesh © Milad Pallesh +29

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

From the architect. In 2004, three couples with children who were looking for suitable housing in the city centre decided to join forces in order to commission their own construction project. They set their sights on a plot of land between Elandsstraat and Lijnbaansstraat.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

In order to avoid open tendering, the city council sold the plot complete with contaminated soil and buildings that had yet to be demolished. There was space for six housing units, enabling a further three families to join the project, and the six households then formed a ‘collective private commissioning body’.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

The land was divided into six condominium units, each of which also included a one sixth portion of the communal garden courtyard. The design process was an intensive trajectory of endless discussions, structuring responsibilities and monitoring costs. Architect and resident Bastiaan Jongerius designed a plan in which the edges of the plot are built on, giving rise to a central private courtyard.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Two buildings on Elandsstraat have been carefully incorporated in the existing façade frontage. The dwelling at number 133 is characterized by an abundant use of glass and wood, while the adjacent building, which houses an upstairs and a ground-floor dwelling (numbers 133 and 137), has a bluestone façade. Behind the door, above which are the names of all the children who live in the complex, is an alleyway that leads to the garden courtyard.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Three pavilion-like dwellings, which are accessed via wooden steps, are situated here. The front doors and facade gardens of these dwellings are on Lijnbaansstraat. The housing scheme has injected new life into this narrow cul-de-sac.-

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Elandshof 6 houses cpo / Bastiaan Jongerius Architecten" 11 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/410962/elandshof-6-houses-cpo-bastiaan-jongerius-architecten/>