F-White / Takuro Yamamoto Architects

  • 10 Aug 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Takuro Yamamoto Architects
Location: city
Architect In Charge: Eiji Iwase
Structure Design: Masuda Structural Engineering Office
Construction: Nagano-Koumuten
Furniture: tallman STUDIO
Area: 122.0 sqm
Year: 2009
Photographs: Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

What the architect invented, was to put the rectangular courtyard at an unusual oblique anglerather than a right angle.  Locating courtyard in this way makes spaces around the courtyard can have enough room to stay, and be chained each other directly at their corners, without aisle.

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

Otherwise, inside spaces of the house would be divided into several parts, when the courtyard is located on the middle of the site whose width is limited, and unified feeling of the house would be spoiled.

Courtesy of Takuro Yamamoto Architects

This arrangement creates not only sense of unity of the spaces, but also several specialized places to each purposes. In addition, each place in the house is facing to the courtyard, which is separated enough from neighbors’ houses, and you can enjoy complete privacy and beautiful blue sky.

Floor Plan
Cite: "F-White / Takuro Yamamoto Architects" 10 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=410765>

1 comment

Share your thoughts