ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. The Design Firm
  6. 2009
  7. Satish Nayak Residence / The Design Firm

Satish Nayak Residence / The Design Firm

  • 01:00 - 21 November, 2009
Satish Nayak Residence / The Design Firm
Satish Nayak Residence / The Design Firm, © The Design Firm
© The Design Firm

© The Design Firm © The Design Firm © The Design Firm © The Design Firm +12

  • Architects

  • Location

    Kengeri Satellite Town, Bangalore, India
  • Architects

    The Design Firm
  • Project Head Architects

    Sujit Muralidhar & K Krubha Karan
  • Project Architect

    Phanindra, Antony Justus
  • Models

    Dinesh G
  • Structural Consultants

    Sigma Consultants, Mr. Satish Shanoy
  • P H E Consultants

    P K Consultants, Mr. Prasanna Kumar
  • Client

    Mr.Satish Nayak
  • Contractors

    Vivek and Co.
  • Budget

    Rs.35 lakhs
  • Area

    204.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. The architecture of this building is to create a dichotomy of cultural, futuristic, aesthetic and function. This dwelling takes the maximum advantage of light although to the detriment of its function.

The objectives of this project has to do with economy and also with the perception of the areas designed to be enjoyed by senses. Though the house is located near to a busy road on the rear of the property the front of the house are tranquil.

© The Design Firm
© The Design Firm

The evolution of the design came from a simple geometric compositions which complemented to the spatial and distinction of layouts.

The image of “containers” placed on top of another occurred when it was decided for two families and was situated at the end of a corner road.

The concept applied intended to combine 2 houses with different economies and distinct housing layouts, one of which have to integrate for rental occupancy with limited economy.

The plot measuring 2200 sq ft, located at the end of a corner road in an upcoming suburban layout of Bangalore. This east facing house is divided into 2 sections as lower house comprised of a 2 bed dwelling unit purely for rental occupancy, whereas the upper levels comprised of a formal lounge, courtyard, and bedrooms on second level.

This SN house is an attempt for climatic and applied energy efficient principles in architecture. Its simple, compact planning integrates accessible construction technologies with simple design solutions. It demonstrates that energy effectiveness results not of the exhibition of means – technological or material but of its capacity in answering rationally to many requirements of human living.

© The Design Firm
© The Design Firm

From Architectural design to adequate definition of particular solutions, the SN house shows that its possible to integrate contemporary technologies to sustainable solutions – good design as the support to good human comfort.

The result is remarkable for its simplicity, sense of adequacy and economy, respecting the greater values of environmental sustainability that served as inspiration.

Cite: "Satish Nayak Residence / The Design Firm" 21 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/41027/satish-nayak-residence-the-design-firm/>
Read comments

17 Comments

GIRISH MALI · November 16, 2010

I LIKED THE USE OF MAXIMUM NATURAL LIGHT WIND ETC CAN I HAVE A CONVERSATION WITH YOU

Knut Eric Wingsch · October 23, 2010

Satish Nayak Residence, Bangalore, India / The Design Firm http://fb.me/DS8gMdGO

Alice · November 26, 2009

Absolutely love the play of light and the transparency it gets from both facades. Brilliant composition of the geometric boxes set over each other serving their different purposes. Having worked with 'The Design Firm'before and contributing a lil time for this project i can sense the sculpture myself. Waiting for the Money Tree Complex to be online soon. Wishing Good luck to all of you there.

ashok · November 26, 2009

The internal staircase, Kitchen cabinet, compound wall lights do not go with the style of the house.

anas · November 26, 2009

bad photography...

jaänyji · November 25, 2009

please.. solar heating of the building in bangalore "winters" (still around 20 degrees) is a big JOKE (except maybe for hot water). and if you do solar shading diagrams and "cheat" on angles (the courtyard one looks more like a scandinavian sun/shadowangle - in reality the sun even shining into big living room window), then do it on all so its not so obvious. (from a swiss knowing solar-heating-worthy winters and knowing bangalore and its climate quite well)

shree · November 24, 2009

good

bern_tan · November 24, 2009

Is such good idea to accomodate all natural ventilation, sun shading etc with open courtyard at level 2, and how about master bedroom and living room at below? Would it be nice if home theather room should be enclosed with sound proof etc?

cad · November 24, 2009

If I lived in that area, I wouldn't want to stand out from the rest.

wefwef · November 23, 2009

I like the natural ventilation scheme...

Dariusz · November 23, 2009

architecture should speak for itself. Is it not an international language? I wouldn't poke fun of someone else's bad grammar too often. Maybe it's their second or third language. Gimme a break. Concentrate what is at hand!

Waela · November 23, 2009

There is some sense of style in this project, but too many ideas are trying to be expressed that it feels too crowded.

j · November 22, 2009

C'mon Eileen

teo · November 22, 2009

I think that the entire house is a big contrast between very good design choices and some poorly ones, things that look cool and things that are ugly or plump, like the railing for the interior stairs and the suspended cabinet in the kitchen.

ballistamagazine · November 22, 2009

this has to be translated text...if not, some editorial changes need to be made. the thumbnails suggest a fairly elegant project, it's just hard to wade through the description.

ryan · November 21, 2009

don't know what to say about the dialogue...written pretty poorly

raj · November 21, 2009

No Comments.

···

Comments are closed

Read comments