Casa Gotmar 138 / Miquel Àngel Lacomba

  • 30 Jul 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Miquel Àngel Lacomba
Location: , Pollença, Spain
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

From the architect. The steep slope of the plot and its location towards the north where there are views over the mountains and the forest, have been essential in providing the guidelines for this design. The execution of the project seeks to maintain the pine and oak tree forests, and avoiding the displacement of great amounts of soil. Consequently, the parking area is levelled to the public road, designed with a light structure amidst the trees, avoiding, therefore, the use of inconvenient slopes into the ground.

Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

The distribution of the spaces in the building allowed the construction of a south facing deck, as well as the living room, enjoying a warm and intimate space. The possibility of entering the house through the roof, implies the construction of an exterior staircase integrated in the first floor, where the bedrooms are located. On the ground floor, the living, dining and kitchen areas are situated in one single space. This floor is also double-oriented: to the south facing deck and to the north facing landscape views. The studio, in front of the main house, also enjoys the views thanks to a sliding wooden door.

Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

The communication with the exterior is organised through a clear axis, with the staircase that adapts itself to the natural environment respecting the trees along its course.

Section
Cite: "Casa Gotmar 138 / Miquel Àngel Lacomba" 30 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=404877>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

Share your thoughts