Casa Bauzà / Miquel Àngel Lacomba

  • 27 Jul 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Miquel Àngel Lacomba
Location: , Pollença, Spain
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Miquel Àngel Lacomba, Mauricio Fuertes

© Mauricio Fuertes

From the architect. The project is located at the urban complex “La Font” in Pollença at the base of an impressive limestone mountain. The project was commissioned by the Bauzà family, thanks to whom I have been able to explore further possibilities on my work field, looking for naked and simple lines, seeking wider perspectives.

Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

The house is located at the back of the plot, facing south, maintaining the existing forest of pine and oak trees, framing the mountain’s profile. The exterior of the housing, made of sandstone, uniformly covers facades, sloping roofs and roadways so that it can be observed as a single piece.

© Mauricio Fuertes

The distribution is developed mainly on one level, except the first floor. One sole space integrates kitchen, dining room and living area. Specific furniture and a central wooden staircase being the connection, define the use of these areas. Along this line we find the porch, where the sliding blinds work as filters for the light and also maintains intimacy.

© Mauricio Fuertes

The wooden staircase leads to the master bedroom and also to the two-floor open studio. When entering the bedrooms from the living areas, the floors change from stone to wood. The location of the pool as well as the rest of the exterior spaces offers direct links to the natural environment of the surroundings.

Plan
Cite: "Casa Bauzà / Miquel Àngel Lacomba" 27 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=404852>

Share your thoughts