We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa 115 / Miquel Àngel Lacomba

© Mauricio Fuertes © Mauricio Fuertes © Mauricio Fuertes Courtesy of Miquel Àngel Lacomba

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

From the architect. In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land are solved by stone walls containing land which provide a platform for the housing. The idea of journey as architectural experience, almost cinematographic, generates a sequence of spaces, finding a range of area that link the interior with the exterior in an intense way, involving the rocky surroundings and panoramic views. The living area and kitchen and dining room are connected by a porch and sliding door that create a flexible space between these areas.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

The first floor area houses the bedrooms looking onto views and minimizing its relationship to the public space with a smaller opening. Cross ventilation, passive solar energy collection, and a roof cover designed with a floating floor (that prevents overheating in summer), are solutions that have been taken into account for a proper bioclimatic operation.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa 115 / Miquel Àngel Lacomba " 24 Jul 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/404823/casa-115-miquel-angel-lacomba/>