Primary School in Karlsruhe / wulf architekten

  • 25 Jul 2013
  • Educational Selected Works
© Brigida González

Architects: wulf architekten
Location: Sengestraße, 76187 , Germany
Colleagues: Ingmar Menzer (PL), Oliver Hasselbach, Larissa Schuster, Christopher Velz
Year: 2012
Photographs: Brigida González

© Brigida González

From the architect. The Protestant primary school with sports hall in Karlsruhe was completed in April 2013, after building work lasting for a good year. The school ensemble is immediately adjacent to residential buildings, an old peoples’ home, technical college, kindergarten and church, and represents a new and important urban building block for north-west Karlsruhe.

© Brigida González

The design emerged from a competition (multiple commissions) and the two-storey primary school was developed on Montessori educational principles. The so-called learning building is typical of this: it was built in front of the classrooms in the form of generous, open usage areas.

© Brigida González

Both the new buildings are designed as lucid, right-angled structures that derive their special look from storey-high coloured aluminium sections. These fins, placed freely but rhythmically, mean that the façades show up in a constantly changing interplay of shades of red and green – whichever way youlook at them.

© Brigida González

Pupils are greeted by a two-storey, open assembly hall on the ground floor of the 37 x 37 m school building. The landing on the stairs adjacent to the hall is in maritime pine and can be adapted to provide seating for special events. This means that the assembly hall is the centre of the school, which was built to accommodate eight classes. A single flight of stairs leads to the upper floor, which houses a music room, a creative space and a library, as well as the classrooms. The balconies running all the way round outside this storey reinforce the connection with the open air, and can also serve as emergency escape routes.

© Brigida González

The adjacent sports hall is sunk about 3 metres into the existing land. Its roof area can be used as a break-time space and additional playing field. This level is lucidly framed by a roofed, angled walkway.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Primary School in Karlsruhe / wulf architekten" 25 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=403744>

Share your thoughts