We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Exercise With The Arches N˚1 / NAUTA Architecture & Research

© Roberto Micoccio
© Roberto Micoccio
  • Architects: NAUTA Architecture & Research
  • Location: Avetrana, Italy
  • Design Team: Kostas Biliunas, Alessandro Chiccoli, Claudio Colaci, Valeria Doro, Mohammed Ahsen Jamil, Maurizio Scarciglia.
  • Area: 185.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Roberto Micoccio

© Roberto Micoccio © Roberto Micoccio © Roberto Micoccio © Roberto Micoccio

  • Structural Engineer: F. Galati
  • Construction: Luis Oliva Andrade, Maurizio Scarciglia
  • Site Supervision: Antonella Lanzo, Maurizio Scarciglia
© Roberto Micoccio
© Roberto Micoccio

From the architect. This two family house presents a traditional local row house scheme, introvert on the street and open on the back garden. The central rooms, living and dining areas, suffered great lack of light, due to their distance from the two facades.

© Roberto Micoccio
© Roberto Micoccio

The ground floor rooms presented existing vaulted ceilings, very valuable for their architecture and space effect. This scheme imposed the preservation of the enfilade of vaulted spaces, yet needing a strategy to avoid the box in box effect and extend multiple internal flows and views.

© Roberto Micoccio
© Roberto Micoccio

In order to achieve this effect of openness and space interconnection, we used the ‘arch’ archetype and applied it in a playful unconventional way. We opened several arches, different in size, either as external or ‘internal windows’, in order to merge entire rooms. The final effect contributes to lighten the masonry, offering many interconnected perspectives that ultimately make the spaces breath, lightened by lots of natural light. The masonry becomes light like paper, cut by generous voids.

The palette of materials is reduced to the essential: masonry and stucco for the walls; ‘coccio pesto’, a local mix of hydraulic mortar and terracotta grit, used for the floors and poured on site; travertine for the other surfaces. This stone is applied either in its natural state or treated with a transparent resin, capable to preserve its visual irregularity. 

The final effect wills to recreate a rustic, thrifty, somehow austere atmosphere, achieved by using innovative applications for traditional materials.

Floor Plan
Floor Plan
Cite:"Exercise With The Arches N˚1 / NAUTA Architecture & Research" 16 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/400608/exercise-with-the-arches-n-1-nauta-architecture-and-research/>