ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Indonesia
  5. Airmas Asri
  6. 2012
  7. Ananta Legian Hotel / Airmas Asri

Ananta Legian Hotel / Airmas Asri

  • 01:00 - 16 July, 2013
Ananta Legian Hotel / Airmas Asri
Ananta Legian Hotel / Airmas Asri, Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

Courtesy of Airmas Asri Courtesy of Airmas Asri Courtesy of Airmas Asri Courtesy of Airmas Asri +29

  • Architects

  • Location

    Legian, Bali, Indonesia
  • Client

    Pt. Real Estate Perdana
  • Area

    3133.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Consultant

    Skemanusa Consultama Teknik
  • Civil Engineering

    Ketira Engineering Consultant
  • Interior Consultant

    Yvonne Pekerti & Associate
  • Landscape Consultant

    Rini Martadi & Associate
  • Main Contractor

    Jaya Kusuma Sarana
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

From the architect. Ananta Legian is situated behind Legian Beach, and due to the lack of sufficient area, it was built on a long, narrow site surrounded with local settlements and hostelry buildings. This situation makes the hotel virtually hidden by the other buildings, making it invisible from the beach. Consequently, the seascape is difficult to be enjoyed from the hotel area and, although the hotel is located within walking distance from the beach, access is not easy.  But the difficulty in accessing the hotel area is offset with an opulent lobby building that welcomes visitors in the drop-off area before their vehicles head to the basement parking area.

Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

The lobby is a pyramid-like building with blunt top inspired by the form and characteristic of Balinese glass handicraft, and the floral Balinese traditional ornament. In order to create a sense of sacredness and a philosophical meaning, the ornament was transformed into its traditional element accentuated by Patra Sari—a painting made by I Wayan Lungguh, a local artist—and other local paintings on the lobby building. These paintings, far from being merely accents in an interior, have powerful meanings on divinity, life, and eternity. These paintings were converted into a handmade carving with Glass Fiber Reinforced Concrete (GRC) material and were applied throughout the lobby as secondary skin which help to reduce the heat from the sun. The lobby building was constructed with steel frame structure to pin two layers, the glass inside and the carving outside. These layers are separated by a 50-centimeter wide space between the glass and the carving for maintenance needs. This layering system creates an aesthetic three-dimensional effect to the GRC carving, and a shady and mild ambience to inside of the building.  To prevent overheating on the inside of the building, it was designed with an open gate and the glass layer served as natural ventilation. At night the lobby is flooded with light, transforming it into a beautiful carved lantern. The attractive lobby is also intended to complement the simple form of hotel building behind it. As a focal point and façade of the building façade, the lobby is not only beautiful, but also poignant.

Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

The hotel building was arranged in a simple U-shaped building with a nook on the left side in order to create a more dynamic sense of space. The lack of view was resolved by creating a view for guest coming and for guest who already in the hotel.  An open space located in the middle of the hotel area acts as a latar –the open space in Balinese traditional house. In this area, the open space functions as public facilities equipped with a swimming pool, a restaurant, a coffee shop, and a meeting room.

Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

The swimming pool is located precisely in the axis of the lobby, making visitors feel welcomed with the water that reflects the ambience of its surrounding. The swimming pool and the lobby pavilion was designed in such a way that create impressive view.

Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

A grand stairs is also located in the same axis to connect the lobby and the public facilities on the semi-basement floor. This stairs is designed to bring visitors to experience a ‘ceremonial’ atmosphere that usually reserved for pedanda—the high priest in Bali.

Courtesy of Airmas Asri
Courtesy of Airmas Asri

Water element, such as a pond with four frangipani trees and artificial waterfall, is also prominent in the entire open space. These elements create a stronger experience of continuous space in this narrow site. In order to soften the massive wall that surrounds the open space, metal frameworks covered with vines are applied to create green walls. As a result, this open space creates a relieving and warm ambience for guests, become a view for the guest to enjoy.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ananta Legian Hotel / Airmas Asri" 16 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/400535/ananta-legian-hotel-airmas-asri/>
Read comments

1 Comments

William E Swank · July 17, 2013

Nice

···

Comments are closed

Read comments
Courtesy of Airmas Asri

印度尼西亚,巴厘岛 ,勒吉安阿南塔酒店 / Airmas Asri