We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

48 North Canal Road / WOHA

  • Architects: WOHA
  • Location: 48 N Canal Rd Singapur
  • Project Team: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Ang Chow Hwee, Daniel Fung, Dennis P. Formalejo, Christina Ong, Eric Barthole
  • Area: 1370.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Patrick Bingham-Hall

© Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall

  • Client: Maybank Kim Eng Properties Pte Ltd
  • Project Manager: Hong How Projects Pte Ltd
  • Civil & Structural Engineering: CP Lim & Partners
  • Mechanical & Electrical Engineering: Squire Mech Pte Ltd
  • Quantity Surveyors: Langdon & Seah Singapore Pte Ltd
  • Landscape Consultant: Coen International Pte Ltd
  • Main Contractor: Takenaka Corporation
  • Site Area: 326 sqm
© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

The project brief called for a new boutique office and the reconstruction of a pair of heritage-listed shophouses. WOHA was commissioned only after their demolition to reconstruct the shopfront (up to 7.5m depth) in accordance with Singapore's Urban Redevelopment Authority's conservation and planning guidelines, and to design an entirely new, contemporary rear wing.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

As the original floor levels with their low ceiling heights were retained, the front end of the shophouses was deemed more suitable for meeting rooms, while the service end accommodated a mechanised carpark. The idea was to strategically lift up the open plan offices within the upper 4 floors where the floor plate size is maximised, higher headroom is gained, better views are enjoyed and more natural daylight is accessed from the sides. Every flat roof area is also transformed into roof gardens with the attic featuring the office’s recreational lounge from which unblocked panoramic views of Hong Lim Park and PARKROYAL on Pickering Hotel can be enjoyed.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

Unlike a typical internalised courtyard, the main design strategy was to invert the shophouse typology by carving out valuable floor area to create an externalised, urban, public pocket park at the very heart of the office instead. A café, break-out areas and meeting rooms are organised around this park, enjoying the greenery and light that it brings to the deep plan. This public gesture further serves to reduce the intermediate scale of the 9-storey building to a more intimate, human scale at the pocket park below.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The formal architectural language of fractal, triangulated geometry originated from the need to comply with authority requirements of having splayed corners as the building is bounded by three roads. This inspired a chiselled expression that was carried through in both plan and elevation, taking the form of internal angled walls and external slanted planes, revealing a concave curtain wall like that of crystal embedded in the hollow lower strata of its atrium park space. Shading was also built into the formal language by means of an integrated sun screen within the curtain wall system and a series of perforated aluminium panels.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"48 North Canal Road / WOHA" 09 Jul 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/400184/48-north-canal-road-woha/>