NS Stations / NL Architects

© Marcel van der Burg

Architects: NL Architects
Location: The Netherlands
Area: 700 sqm
Year: 2013
Photographs: Marcel van der Burg

Contractor: Groenendijk PGN Bouw
Installations: Cofely
Acoustics And Fire Safety: DGMR
Structural Engineer: Arcadis
Architect In Charge: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Design Team: Kirsten Hüsig, Babara Luns, Sarah Möller, Gen Yamamoto with Lea Olssen, Giulia Pastore, Ana Gavilanes Vallecillo
Team: Babara Luns, Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf, Sarah Möller with Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentings, Milda Naujalyte, Aude Robert

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands.

© Marcel van der Burg

The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall!

© Marcel van der Burg

The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight.

© Marcel van der Burg

A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin.

The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center.

© Marcel van der Burg

The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces. The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space.

© Marcel van der Burg

The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres.

The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net!

© Marcel van der Burg

The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural.

The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy.

© Marcel van der Burg

In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations.

A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible.

© Marcel van der Burg

The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments.

A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor.

© Marcel van der Burg

The 9 levels of 700me each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different.

© Marcel van der Burg

Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe…

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "NS Stations / NL Architects" 06 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=396593>