TEPE / APOLLO Architects & Associates

© Masao Nishikawa

Architects: APOLLO Architects & Associates
Location: , Tokyo, Japan
Structural Engineer: Kenta Masaki
Mechanical Engineer: Zenei Shimada
Area: 109.89 sqm
Year: 2008
Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

The location house, which has a striking exterior that broadly protrudes, stands on a small hill. This house, which means “hill” in Turkish, is built next to the house of the residents’ parents and has become a symbolic building for the neighborhood. The parking lot and approach-stairs are located at the front side of the site and provide access to the hill-top entrance. Since most of the site is sloped, the protrusion of the house characteristically floats via steel frames while a flat surface supports its groundwork. Cross-sectional ingenuities are employed in many places, such as in the creation of a storage space under the floor by utilizing the depth of the groundwork that is used to help support the counterweight of the cantilever.

© Masao Nishikawa

Sunlight showers the open-ceiling entrance hall. The living and dining rooms are designed with a slab floor continuation from the entrance, and they have a superb view that skillfully incorporates the neighbor’s well-kept yard as a borrowed landscape. The gentle steps from the living room to the dining room create a stage-like atmosphere in the space, and the skylight emphasizes dramatic shadings. The balcony protrudes to make full use of the site, but it also creates a sense of depth that is unique to the semi-enclosed space. Furthermore, it has a role of blocking the view from the road.

© Masao Nishikawa

In contrast to the open first floor, a common courtyard is made for the main bedroom and children’s room on the second floor, and garden views and sky views can be enjoyed in privacy. The floor level window from the children’s room has a view that extends all the way to the scenery at the bottom of the hill. By cross-sectional manipulation of elevation levels, the biggest characteristic of this house is that one can enjoy the depth and rhythm in many places within the house.

Section
Cite: "TEPE / APOLLO Architects & Associates" 05 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=396547>

Share your thoughts